Izgledi Kolinde Grabar-Kitarović tope se i u drugom krugu

U Hrvatskoj povećanje plate nije tražio samo ko se nije setio, a izgledi da oni koji su se setili bar nešto i dobiju rastu sa svakim novim CRO BAROMETROM.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), nositeljka hrvatske vladajuće koalicije, podržava aktuelnu predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović u bici za još jedan mandat, a njeni izgledi da ga i osvoji još su, u odnosu na ostale kandidate, najveći, ali sa svakim CRO BAROMETROM sve manji. Pri čemu neraspoloženje dela javnosti zbog aktivnosti baš Vlade Hrvatske ne igra malu ulogu.

Vlada Hrvatske danas je, pošto je „čula glas naroda“, Hrvatskom saboru otpremila izmene Zakona o penzijskom osiguranju. Tim izmenama je ukinuto podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina. Svi gradjani Hrvatske će, ukoliko to žele, u penziju ići sa navršenih 65 godina. Do daljnjeg.

Prema najnovijim podacima, da se izbori održe sada, Kolinda Grabar-Kitarović bi u prvom krugu dobila 29,8% glasova (u septembru je to bilo 30,2%), Zoran Milanović, kandidat SPD-a, dobio bi 25,6% (u septembru 25,5%), a Miroslav Škoro 19,1% (u septembru 19,2%).

I što je još gore, dosadašnji izgledi KGK na pobedu u drugom krugu, za koje se i pored relativno tesne razlike izmedju tri glavna kandidata tvrdi da je neupitnaa, ma ko da joj bio s druge strane, Milanović ili Škoro, takodje su s oktobarskim CRO BAROMETROM počeli da se tanje.

Da se podrška Kolindi Grabar-Kitarović topi, nepogrešivo se može zaključiti i bez CRO BAROMETRA, prostim praćenjem aktivnosti članova vlade i programa HRT – iz dana u dan i jedno i drugo postaju sve domoljubniji. Nema dana koji nije zvanični ili nezvanični dan sećanja na neki istorijski dogadjaj iz Domovinskog rata, a danas je objavljeno i uvodjenje novog zvaničnog – Dana žrtava Vukovara i Škabrnje.

S obzirom da je ovo izborno domoljublje gotovo u celosti vezano za rat iz 90-godina, opasnost da izdaje izvan TV ekrana i rezultira pogoršanjem položaja srpske manjine u Hrvatskoj i zaoštravanjem i inače krhkih odnosa Hrvatske sa Srbijom, rašće s eventualnim komplikovanjem predizborne situacije. Nadu budi činjenica da je predsednički kandidat Miroslav Škoro svoju estradno-desnu domoljubnu retoriku već istrošio i od predsedničke ambicije se umorio. A od njega mediji koji su ga niodkuda, pravo iz anketa javnog mnenja, izgurali medju respektabilne kandidate obožavalaca Tompsona, Velimira Bujanca i tog društva.

Kolinda Grabar-Kitarović je kandidaturu za još jedan predsednički mandat objavila više puta, a zvanično govorom kojim ističe da bez HDZ-a ne bi ni postala predsednica, obećava da će, „zato što veruje u Hrvatsku“, biti predsednica iznad svih ideologija i stranaka. Na način na koji ona tu nad-poziciju doživljava: „Sve režime iz prošlosti, koji su ubijali ljude tretirala sam jednako negativno znajući da takvim režimima nema mjesta u modernoj i demokratskoj Hrvatskoj. Iako sam bila napadana zbog toga, od takvog stava neću odstupiti“.

Kako sada stvari stoje, u taboru Kolinde Grabar-Kitarović će doći do velike zamene uloga: Vlada (uz pomoć medija pod njenom kontrolom) će pokušati da umerenim domoljubljem dopuni svoj razuman odgovor na (ne)razumne zahteve za povećanjem plata, a Kolinda Grabar-Kitarović i čak udruženje ratnih veterana HVIDRA će leći na politiku pomirbe Franje Tudjmana. HVIDRA je, u tom smislu, načinila prvi korak i ponudila razgovor Miloradu Pupovcu, lideru Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS). I da nije krivične prijave protiv Pupovca i zahteva da se SDSS izbaci iz vladine koalicije, Pupovca na najviši oprez opominje razgovor, koji je svojevremeno s predstavnicima branitelja, u nevreme, imao sada takodje predsednički kandidat Zoran Milanović, a koji je definitivno pokopao veru u njegove bazične političke stavove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com