U Crnoj Gori predložen Zakon o ličnom stečaju potrošača

Liberalna partija Crne Gore pripremila je Zakon o ličnom stečaju potrošača, kojim bi se u Crnoj Gori uvela institucija ličnog bankrota.

„Broj građana sa blokiranim računima povećava se iz dana u dan, dok visina njihovog duga raste bez mogućnosti kontrole i uvođenja u prihvatljive evropske okvire. Ovo ukazuje na nužnost preokretanja negativnog trenda i intervencije države s ciljem pomoći prezaduženim građanima. Donošenjem Zakon o ličnom stečaju potrošača razvija se sistem koji će stvoriti uslove insolventnim i prezaduženim građanima za reprogramiranje njihovih obaveza, a time i priliku za novi finansijski početak, dok će istovremeno i poverioci imati mogućnost ravnomernog namirenja svojih potraživanja“, saopšteno je iz opozicione Liberalne partije.

Iz te stranke su istakli da je njihova analiza pokazala da veliki broj potrošača, osim prema bankama, ima neizmirene obaveze i prema državi, lokalnim samoupravama, kao i telekomunikacionim i energetskim kompanijama.

„Predlog zakona sadržaće moratorijum na otplatu dugovanja potrošača. Ponudiće se i mogućnost da prezaduženi potrošači zadrže nekretninu u kojoj žive, bez mogućnosti da se poverilac može namiriti njenom prodajom“, dodaje se u saopštenju Liberalne partie.

Podsetimo, iz Vlade Hrvatske su nedavno najavili zakonsko rešenje kojim se uvodi institucija ličnog bankrota, dok u Srbiji ta tema još nije ni na dnevnom redu.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com