U Nemačkoj porez na nasledje plaća i prvi nasledni red, ali…

Ustavni sud Nemačke jednom je produžio nemačkim pokrajinama i saveznoj državi dati rok – 30.juni 2016. godine na kraj septembra 2016. godine –  da urede zakon o porezu na nasledje tako da naslednici preduzeće ne budu nepristojno privilegovani u odnosu na druge gradjane.

Nemačka

Naime, u Nemačkoj porez na nasledje plaćaju sv i- i prvi nasledni red – i to po stopi koja može dostizati i 50 odsto od vrednosti nasledjene ili poklonjene imovine, ali naslednici firmi su  od poreza bili oslobadjani pod uslovom da za odredjeni broj godina garantuju očuvanje radnih mesta i odgovarajući nivo investicija.

Predstavnici oba doma nemačkog parlamenta i nemačkih pokrajina jedva su prošle nedelje dogovorili: naslednici preduzeća do pet zaposlenih i ubuduće neće plaćati porez na nasledje ako garantuju radna mesta i odgovarajuće investicije. Naslednici preduzeća vrednijih od 26 miliona evra ( i način utvrdjivanja vrednosti bio je težak zadatak za pregovarače) porez na nasledje će plaćati do visine  polovine svoje privatne imovine pri čemu se umetničke slike, vrednosni papiri i zemljište dato u zakup ne mogu smatrati imovinom firme nego privatnom.

Kako su utvrdili nadležni nemački organi, godišnje se u kase nemačkih pokrajina, na ime poreza na nasledje slije samo izmedju 5 i 6 milijardi evra što nije ni stoti deo nemačkih poreskih prihoda. Dakle, radi se o  relativno malim prihodima, ali naročito nemački Zeleni i Levica, nisu hteli ni da čuju o ukidanju poreza na nasledje kao instrumenta za preraspodelu bogatstva.

Bundesbanka je izračunala da će od 2015. do 2024. godine predmet nasledjivanja u nemačkoj biti privatna imovina vredna oko 3100 milijardi evra!

Porez na nasledje nemaju Austrija i Švedska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com