Ukrajina Glazjevu: Nećemo bankrotirati!

Najviši predstavnici Ukrajine ne slažu se sa ocenom savetnika predsednika Rusije, Sergeja Glazjeva, da je Ukrajina na ivici bankrota i da uskoro neće moći da izvršava svoje finansijske obaveze.

Ruski list Komersant navodi da je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk krajem septembra u Njujorku izjavio da dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom može biti ponovo razmotren. MMF je obećao 17 milijardi dolara, a do sada je isplatio 4,59 milijardi.

„Program sa Međunarodnim monetarnim fondom pisao je kao ‘miran program’, ali sada mi imamo neke nove realnosti i moguće je da ćemo ponovo razmotriti niz odredaba tog programa. Ali uvereni smo da Ukrajina neće objaviti nemogućnost da izvršava svoje obaveze“, rekao je Jacenjuk, prenosi Komersant i dodaje da uverenje Jacenjuka deli i guvernerka Centralne banke Ukrajine, Valerija Gontareva.

Savetnik predsednika Rusije Vladimira Putina, Sergej Glazjev, je učestvujući na Međunarodnoj konferenciji Evro-azijska ekonomska integracija izjavio da Ukrajini ovog trenutka za stabilizaciju ekonomije treba između 100 i 120 milijardi dolara. On je rekao da ukoliko te pare ne dobije doćiće do pada BDP-a Ukrajine i do 50 posto, potpunog prekida investicionog procesa i faktičnog kolapsa ekonomije. U tom slučaju, zaključio je Glazjev, Ukrajini će trebati i celih 300 milijardi dolara.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com