Očekuje se pozitivan izveštaj MMF o oblasti građevinarstva

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje pozitivan izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju u toj oblasti, budući da je ubrzana realizacija projekata i povećana efikasnost kod izdavanja građevinskih dozvola.

zorana

Mihajlović je nakon sastanka sa šefom Misije MMF u Srbiji Džejmsom Rufom i predstavnicima Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj rekla da je Ministarstvo na čijem je čelu donelo sistemske zakone, kao što su Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o konverziji zemljišta, koji se sada primenjuju.

Ona je navela da se restrukturiranje Železnica Srbije, koje je jedno od najproblematičnijih državnih preduzeća, sprovodi po planu i da nije bilo ni dana kašnjenja u formiranju tri posebna preduzeća, i to za infrastrukturu, prevoz putnika i robe, koja su počela da rade od 10. avgusta.

Ministarstvo troši sredstva po planu i do sada je utrošeno 60 odsto budžeta, ukazala je Mihajlović i napomenula da su ubrzani radovi na izgradnji Koridora 10.

Ministarstvo će, kako je dodala, do novembra, odnosno do kraja građevinske sezone, utrošiti sve što je predviđeno u budžetu za projekte.

Prema njenim rečima, sa Misijom MMF-a razgovaralo se i o važnosti drumskog saobraćaja, pri čemu su informisani o tome da su doneti zakoni o prevozu putnika i o prevozu robe, Strategija o bezbednosti u saobraćaju i izveštaj o suzbijanju sive ekonomije.

U sivoj ekonomiji u drumskom saobraćaju gubimo približno 100 miliona evra, upozorila je ona i dodala da je donet Akcioni plan da sva ministarstva sprovedu mere za suzbijanje sive ekonomije.

Mihajlović je podsetila na to da je Ministarstvo pripremilo svu potrebnu dokumentaciju za pripajanje preduzeća „Koridori Srbije“ javnom preduzeću „Putevi Srbije“ i da će se to pitanje razmatrati od novembra, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com