UNS odgovara na odgovor Ministarstva finansija

Udruženje novinara Srbije (UNS) je saopštilo da će već u ponedeljak od svih beogradskih opštinskih poreskih uprava tražiti po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja broj i spisak pravnih lica kojima je onemogućeno poresko poslovanje po dosadašnjim pravilima i koliki je očekivani prihod poreske uprave po tom osnovu.

U svom saopštenju UNS ističe da je „šokirano odgovorom Ministarstva finansija na javno upozorenje da su UNS-u preko noći poreski organi odbili zakonsku mogućnost obračuna poreza na imovinu koju UNS primenjuje od usvajanja zakona 2013. godine i naložila da umesto 15.000 evra, plati 60.000 evra poreza u 2020. godini iako nema nikakav poreski prestup“.

UNS dalje tvrdi da su se „poreski organi pozvali na mišljenje Ministarstva finansija kako bi nametnuli enormnu globu koja ugrožava finansijsku nezavisnost UNS-a, a sada nas ovo Ministarstvo u odgovoru obaveštava da ‘samo daje mišljenje o načinu primene zakona, a da o konkretnoj primeni odlučuje lokalna poreska administracija“.

„Podsećamo Ministarstvo finansija na član 11 Zakona o poreskom postupku i administraciji koji, zbog jedinstvenog sprovođenja propisa, izričito propisuje da su mišljenja Ministarstva obavezujuća za Poresku upravu“, navodi dalje UNS.

„Šokantno je i to što Ministarstvo finansija, u odgovoru UNS-u, objašnjava da je ‘potpuno neosnovana tvrdnja da je bilo kojim mišljenjem Ministarstva finansija višestruko uvećana osnovica za porez na imovinu za srednja, mala i mikro pravna lica’ što UNS nije ni tvrdio“, saopštava UNS.

„UNS je javnost obavestio da je Ministarstvo finansija svojim tumačenjem i poreska uprava svojim postupcima, koji će važiti samo za prošlu i ovu godinu, naprasno odlučili da malim pravnim licima, medju kojima je i UNS, posle šest godina obračuna poreza na jedan način, tu mogućnost ukinu, a onda je vrate za 2021.

UNS ukazuje na još jednu netačnost u odgovoru Ministarstva finansija kada je u pitanju njihovo tumačenje primene Zakona o računovodstvu i Zakona o porezu na imovinu. Ministarstvo tvrdi da se više puta tim povodom izjašnjavalo, a prvi put 2017. godine i da se to može videti na sajtu. Upravo na sajtu Ministarstva finansija dostupna su mišljenja na istu temu iz 2014, 2015, 2016, 2017. i 2018. godine. Prvo mišljenje broj 430-01-00200/2014-04 od 5. maja 2014. godine“, navodi se u odgovoru Udruženja novinara na odgovor Ministarstva finansija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com