Konferencija o Libiji: Nepozvana Grčka preti vetom zbog gasnih nalazišta južno od Krita

Danas u Berlinu počinje konferencija o Libiji,  zemlji koja se raspada u građanskom ratu od 2011. godine, kada je vojnom intervencijom NATO, na čelu sa SAD i Francuskom, oboren s vlasti Muamer Gadafi.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici zaraćenih strana: Fajez Saradž, šef Vlade nacionalnog sporazuma sa sedištem u Tripoliju, i Kalifa Haftar, šef Libijske nacionalne armije i vlade, sa sedištem u Bengaziju. Mada, Frankfurter algemajne cajtung napominje, da će dolazak Haftara u Berlin biti siguran tek kad on u glavni grad Nemačke sleti, televizija Al Hadas je izvestila da je on u Berlin već stigao u subotu uveče.

Pozvane su, kako se navodi, i sve države koje utiču na razvoj dogadjaja u Libiji, uključujući i one koje to čine izvozom oružja: UAE, Egipat, Rusija, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, SAD, Kina, Alžir, Turska. Neke od pozvanih država podržavaju Haftara, druge Saradža.

Na konferenciju u Berlinu nisu pozvane Jordan i Grčka zbog čega je Vlada u Atini oštro protestovala.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je zapretio da će Grčka staviti veto na bilo kakav mirovni sporazum o Libiji ukoliko van snage ne bude stavljen sporazum o granici na moru, koji je s vladom u Tripoliju novembra 2019. godine potpisala Turska. Tim sporazumom je predvidjeno da bez saglasnosti strana potpisnica nikakvi brodovi za istraživanje mogućih nalazišta i bušenja ne mogu delovati u istočnom Sredozemlju, pri čemu se misli na oblast južno od grčkog ostrva Krit. Turska i Grčka već duže vreme se spore oko prava na istraživanje i eksploataciji gasa u vodama oko Kipra. Turska je aktivnosti na istraživanju gasa u toj oblasti najavila već za ovu godinu.

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Panatotopilos je izjavio: “Mi sigurno nismo za rat. Ali ako bude potrebno, razmišljaćemo i o tome”.

Fajez Saradž je dao intervju nemačkom listi Velt i zapretio da će pozvati medjunarodne snage pod kapom Ujedinjenih nacija da zaštite mirno stanovništvo, ukoliko Libijska nacionalna armija Kalifa Haftara nastavu napade na Tripoli.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com