UNS optužio Ministarstvo finansija za napad na svoju nezavisnost

Udruženje novinara Srbije optužilo je danas Ministarstvo finansija i Poresku upravu za „diskriminatorno, neustavno i protivno medjunarodnim standardima“ delovanje i pozvalo sve koji su došli pod udar „antievropskog i neustavnog akta“ Ministarstva finansija i Poreske uprave u „zajedničku borbu za njegovo ukidanje“.

U tekstu UNS-a se navodi:

„Udruženje novinara Srbije (UNS) obaveštava javnost da mu je Poreska uprava, bez najave, uvećala porez na imovinu za 150 odsto pozivajući se na Ministarstvo finansija i njegovo tumačenje Zakona o računovodstvu i Zakona o porezu na imovinu, koje je duboko diskriminatorno, neustavno i protivno medjunarodnim standardima.

UNS je pred Novu godinu, najpre telefonom, a zatim i u dopisu, obavešten od Poreske uprave gradskih opština Vračar i Stari grad da mu se poreza imovinu enormno uvećava.

Tako je UNS dužan da na već plaćenih 1,8 milion doplati još 2,7 miliona dinara poreza na imovinu za 2019. Ovo vrtoglavo povećanje važiće i za 2020. godinu i po njemu je UNS dužan da plati još 4,5 miliona dinara.

Tumačenje Ministarstva finansija na koje se poziva Poreska uprava očigledno je nezakonito i duboko diskriminatorno jer se odnosi samo na mala pravna lica sa investicionim nekretninama, u koje spada UNS, a da su velika preduzeća oslobodjena takvog nameta.

U prilog tvrdnji da Ministarstvo finansija i Poreska uprava ovim postupkom ruše pravnu sigurnost u Srbiji govori i to da će za mala pravna lica proizvoljno uvećanje nameta važiti za 2019. i 2020. godinu, a onda će se sve vratiti u pređašnje stanje kao da se ništa nije dogodilo. Sve to a da se zakonske odredbe koje regulišu ovu oblast nisu menjale od 2013.godine.

Kao neko ko redovno i u celosti izmiruje sve obaveze prema državi, UNS ovakav potez Poreske uprave smatra neprijateljskim prema malim pravnim licima i teškim pritiskom na svoju nezavisnost.

Ukoliko bi ostalo ovakvo tumačenje Ministarstva finansija i na njemu zasnovani postupci Poreske uprave, to bi bilo skandalozno kršenje ravnopravnosti privrednih subjekata i ponašanje upravo suprotno proklamovanoj politici Vlade o podsticanju i razvoju malih preduzeća i stvaranju poslovnog ambijenta u Srbiji.

UNS poziva Vladu Srbije i Ministarstvo finansija da hitno povuku ovo diskriminatorno i antievropsko tumačenje zakona.

UNS poziva i sve koji su postali meta antievropskog i neustavnog akta Ministarstva finansija i Poreske uprave na zajedničku borbu za njegovo ukidanje“.

Ovo saopštenje je potpisao Izvršni odbor UNS-a, a objavljeno je na sajtu Udruženja.

Ministarstvo finansija Srbije već je odgovorilo na saopštenje UNS-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com