Važno upozorenje: Nova kriza preti iz Amerike!!!

Profesorka ekonomije iz Bona Izabel Šnabel upozorava da bi kriza koja je uzdrmala svet 2007-2008. godine mogla opet da se ponovi i da krene opet iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ovog puta kriza bi mogla da počne pucanjem automobilskog balona u SAD, kaže profesorka Šnabel za Frankfurter algemajne am Zontag.

„Situacija sa automobilskim kreditima u SAD je zabrinjavajuća i podseća na na mnogo načina na suprajm-krizu nekretnina“, rekla je Šnabel.

Pošto istorija ekonomije uči da kriza nikad dvaput uzastopce ne izbija na istom mestu, Šnabel upozorava da bi sada izvorište krize mogli lako da postanu jeftini krediti za kupovinu automobila kao što su pre deset godina to bili jeftini krediti za kupovinu kuća.

Ona kaže da u SAD veoma malo ljudi sada kupuje automobil od štednje, a veoma mnogo njih na kredit koji je često u visini cene auta.

„Krediti za kupovinu automobila u SAD već godinama imaju eksplozivan rast“, kaže ona i dodaje da su istovremeno, zbog poplave novca, standardi za njihovu dodelu sve niži.

Pošto je u mnogo slučajeva visina kredita jednaka ceni automobila, rizik da u toku otplate kredita nastanu problemi veliki je. Broj kredita koji se ne mogu servisirati raste, sve više vlasnika je prinudjeno da svoj auto proda, cene polovnih automobila padaju…

„Zaduženost američkih domaćinstava u medjuvremenu je postala veća nego što je bila 2008. godine“, kaže Šnabel i priznaje da je auto-balon manji od svojevremeno balona nekretnina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com