Zet Svarovskih osumnjičen za uzimanje mita

U Beču je prošle nedelje počeo ogroman sudski proces zbog korupcije koji privlači veliku pažnju kako zbog sume koja je isplaćena kao moguće mito, tako i zbog ličnosti koje se sumnjiče da su u celoj aferi učestvovale.

Kako tvrde austrijski mediji, od 2009. godine do danas je već dokazano da je pri privatizaciji državnih stanova (Buwog-Bundeswohnungen) 2004. godine konzorcijum kupaca isplatio proviziju od 9,6 miliona evra koja je otišla na različite račune.

Proces obuhvata i proviziju od 200.000 evra isplaćenu pri iznajmljivanju kancelarija u vlasništvu države u Terminal Tower-u u Lincu.

Ključni osumnjičeni je bivši austrijski ministar finansija(2000-2007) Karl Hajnc Graser. On se sumnjiči da je u oba slučaja deo provizije prisvojio sebi. Sud sad treba da utvrdi da li je Graser insajderske informacije vezane za funkciju ministra prosledio sebi bliskim osobama kako bi pribavio korist sebi i njima.

Pored Grasera osumnjičeni su i lobisti Valter Majssberger i Peter Hoeger, trgovac nekretninama Ernst Karl Pleh i još deset osoba.Tokom današnjeg ročišta Hoeger je Grasera optuzio da je od provizije pri privatizaciji državnih stanova sebi uzeo 2,4 miliona evra.Graser je , kako prenosi list die Presse, izjavio da Hoeger laže da bi sebe spasio.

Karl Hajnc Graser (1969) u evropskom visokom društvu nije poznat samo kao ministar finansija. On je od 2005. godine oženjen Fionom (1965)rodjenom Vinter. Majka gospodje Graser je praunuka Danijela Svarovskog, osnivača imperije Swarovski, i poseduje u toj imperiji udeo od 13%, pa je drugi vlasnik, po veličini udela.

Bračni par Graser je i inače svakodnevna meta austrijskih, italijanskih i švajcarskih medija. Naslednici Swarovski to je četvrti, a Graseru drugi brak. Ona ima troje dece iz prethodnih brakova, a imaju i jednu zajedničku kćer.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com