BiH: Sledi poplava mleka iz EU

Evropska unija (EU) od 1. aprila ukida proizvodne kvote za mleko, tako da će sve zemlje moći da proizvode mleka koliko žele, što će za posledicu imati stvaranje velikih viškova, koji će se sigurno „preliti“ i u BiH, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Naime, EU će prvi put u poslednjih 30 godina u potpunosti liberalizovati tržište mleka, iako su se od 2009. do 2013. godine kvote mleka povećale za jedan odsto kako bi sektor mlekarstva mogao da zadovolji rastuću potražnju, piše list.

Tako je, na primer, Irska navela da planira da poveća proizvodnju mleka za 50 odsto do 2020. godine, iako je mali proizvođač u odnosu na Nemačku i Francusku, vodeće zemlje u toj poljoprivrednoj oblasti. Sa druge strane, Nemačka je najavila povećanje od jedan do tri odsto na godišnjem nivou do 2020. godine, dok Francuska, kao drugi proizvođač mleka u EU, još oseća ekonomske posledice krize iz 2009. godine, zbog čega je morala da snizi cenu mleka za oko 30 odsto.

Ovakve najave koje dolaze iz Brisela uznemirile su domaće mlekare, koji strahuju od još većeg uvoza mleka u BiH, koje i ovako guši domaću proizvodnju, te traže da država stane u njihovu zaštitu. Tome će svakako doprineti i sankcije Rusije prema zemljama EU, tako da će se zemlje poput BiH suočiti sa još većim pritiskom uvoznog mleka na sopstvenom tržištu.

Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, rekao je za Nezavisne novine da se bosanskohercegovačka mlekarska proizvodnja nalazi u veoma teškoj situaciji i da je stanje kritično.

„Zbog ruskih sankcija prema EU, višak visoko subvencionisanog mlijeka iz EU preusmjeren je u BiH i u zemlje kao što je BiH, a sada još treba da očekujemo i dodatne količine, dok mi istovremeno smanjujemo ovdje otkup mlijeka i snižavamo cijene“, rekao je Usorac. Sve to, kako je istakao, govori da će BiH, ako ništa ne uradimo po tom pitanju, preplaviti mleko iz EU i da ćemo mi zbog toga samo moći zatvoriti svoju proizvodnju u BiH. U prilog tome rekao je da je u RS pre pet godina bilo oko 12.000 proizvođača mleka, a da ih je sada oko 6.500.

„To samo po sebi govori da je ova proizvodnja u veoma teškoj situaciji“, kazao je Usorac. On je dodao da sa kolegama iz FBiH dogovaraju naredne korake kako bi uticali na nadležne institucije da zaštite domaće proizvođače, ne isključujući mogućnost novih protesta.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com