Cena akcije Kraša udvostručena

Napad srbijanskog biznismena Nebojše Šaranovića na akcije zagrebačkog Kraša traje već dve nedelje i za to vreme je cena te akcije je udvostručena.

Samo u poslednja tri dana na Zagrebačkoj berzi je vlasnika promenilo 146.906 (9,8%) akcija Kraša u vrednosti od 120 miliona kuna i ako je kupac bio Šaranović, zagrebački berzanski analitičari zaključuju da on već poseduje izmedju 10 i 15 odsto akcija Kraša.

U svakom slučaju, 18. septembra je kompanija Kappa Star Limited sa sedištem u Nikoziji (Kipar) obavestila Kraš doo, a Kraš Zagrebačku berzu da je Kappa Star Limited 16. septembra dostigla i prešla prag od 5% akcija Kraša, naime 5,349%.

Odgovorne osobe u Kappa Star Limited(Solidarni:Jaffa keks neće na Kosovo) su Marina Zimogladović i Nebojša Šaranović.

Veruje se da je akcija Kraša precenjena, ali da Šaranović zna šta radi.

Akcija Kraša je 5. septembra trgovana po ceni od 425,77 kuna, 16. septembra je trgovana po ceni od 742,96 kuna, a danas po ceni od 900 kuna.

Pojedinačno najveći vlasnik Kraša je Mesna industrija braća Pivac iz dalmatinskog mesta Vrgorac(Vrgorac:Mesto u kome je (slučajno) rodjen Tin Ujević) . Ta firma poseduje 30,73% akcija Kraša i stampedo je počeo kad su objavili da nameravaju da steknu većinsko vlasništvo objavom ponude za preuzimanje.

Naime, Mesna industrija braća Pivac je, u skladu s zakonom, 9. septembra na Zagrebačkoj berzi objavila saopštenje da zajedno sa KRAŠ-ESOP, sledećim po broju akcija suvlasnikom Kraša (18,45%), namerava da objavi ponudu za preuzimanje preostalih akcija.

Tog dana je na Zagrebačkoj berzi akcija Kraša trgovana po ceni od 499,11 kuna.

KRAŠ-ESOP okuplja male akcionare Kraša i to društvo je bilo obavezno da pribavi interne saglasnosti za uspostavljanje odnosa zajedničkog delovanja s industrujom Pivac, zašta im je trebalo 15 dana, a industrija Pivac je za celu operaciju morala da pribavi saglasnost Agencije za zaštitu tržišne konkurencije. Zato je objava ponude za preuzimanje odložena za 30 dana.

U taj medjuprostor je uskočio Šaranović.
Da li će dvojica braće Pivac iz Vrgorca ostati pri svojoj prvobitnoj nameri i uz ovu cenu akcije – još se nisu izjasnili. Nije poznato ni da li ih mali akcionari još prate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com