Da li je ministarka pod uticajem velikih kompanija?

Nemačka ministarka za hranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača Julija Klokner (CDU) predmet je višemesečne kritike jer se u jednom videu pojavila zajedno sa šefom kompanije Nestle za Nemačku.

U tom videu ministarka hvali „filozofiju Nestle-a“, a Mark-Aurel Berš hvali „strategiju Ministarstva“ za smanjenje količine šećera, masti i soli u prehrambenim proizvodima. Oboje blistaju od sreće zbog ostvarene sinergije.

Video je na svom Tviter nalogu objavilo Ministarstvo poljoprivrede Nemačke.

Prema izveštaju nemačke televizije ARD, video je izazvao pravu uzbunu medju tviterašima, a mišljenju da je Kloknerova dobrovoljno postala deo reklame jedne velike kompanije, pridružili su se i mnogi nemački političari, iz opozicije, ali i iz SPD-a, koalicionog partnera CDU-a.

Kritičari su lako dobili i listing sastanaka ministarke i utvrdili da se ona izrazito više sastaje s predstavnicima velikih kompanija za proizvodnju hrane nego s predstavnicima poljoprivrede ili udruženjima koja se bore za zdravu hranu. Što znači da je nadproporcionalno izložena uticaju lobista velikih kompanija.

Pa postoji sumnja, veruju zagovornici radikalnih mera za zdravu hranu, da se Ministarstvo za hranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača pod uticajem lobista, odreklo jasnih kriterijuma o nivou štetnih sastojaka hrane i poreskih instrumenta, koji bi proizvodjače prinudili da se tih kriterijuma pridržavaju.

Najesen će telo, koje je oformilo Ministarstvo, prvi put oceniti koliko se prehrambena industrija u Nemačkoj pridržava dobrovoljno prihvaćene redukcije šećera, masti i soli i hrani koju proizvodi.

A koncem prošle godine sa ministarkom se ta industrija dogovorila da količinu šećera u bezalkoholnim pićima postepeno do 2025. godine smanji za 15%, proizvodjači dečjeg doručka od cerealija saglasili su se da postepeno do 2025. godine količinu šećera smanje za 20%, a mlekarska industrija da količinu šećera u jogurtu za decu smanji za 10%, a obećano je i svodjenje količine soli u smrznutoj pici na 1,25 grama soli na svakih 100 grama pice.

U Nemačkoj od prekomerne težine, kao pretpostavke za dijabetes i druge bolesti, pati 47% žena, 62% muškaraca i 15% dece. Ali Nemačko društvo za dijabetes je ministarkinom dogovornom smanjenju sadržaja koji do debljine vode odreklo svaku naučnu zasnovanost i ocenilo da je ministarkina strategija osudjena na neuspeh.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com