Kako da se čuvate od parazita, virusa i bakterija? Kuvajte!

Izgleda da je stvar vrlo ozbiljna. I na istoku i na zapadu sveta pljušte upozorenja i saveti lekara i stručnjaka za ishranu: pazite šta jedete i kako to pripremate. Jer, u svetu je gotovo 4,5 milijarde ljudi zaraženo parazitima odnosno glistama, kaže za ruski list Argumenti i fakti Mihail Lebedev, ekspert Centra molekularne dijagnostike Ruske službe za zaštitu potrošača. A uz parazite su i bakterije i virusi i ne zna se šta je od njih gore.

Zato, kaže Lebedev, vodite računa šta jedete, gde i od koga kupujete ono što jedete i kako to pripremate. A najbolji način za otklanjanje rizika je dobra termička obrada hrane. Dakle, hranu pecite, pržite, a najbolje je kuvajte.

SIROVA RIBA je opasna svaka – i morska i rečna, kaže Lebedev. Zamrznuta riba je, medjutim, čista. Larve parazita ne podnose niske temperature, pa par dana u zamrzivaču garantuje mir potrošača.

RAKOVI sadrže veoma neprijatnog parazita- plucna pijavica.Taj parazita moze napasti kako pluća tako i mišiće, potkozni epiderm, pa ponekad čak i veliki mozak.Ipak mora se reći da su bolesti koje izaziva plućna pijavica dosta retke jer se rakovi jedu kuvani.
Postoje morski plodovi koji se konzumiraju sveži, recimo u vidu tartara.Srećom, kaže Lebedov, obično su pre toga bili zamrznuti.Tako da se zaraza parazitima preko račića dosad nije sretala.

SIROVO MESO je opasno svako, ne samo svinjsko.I sirova govedina može da vas iznenadi.Zato ljubitelji polupecenih bifteka i tartara treba veoma pažljivo da se odnose prema izboru mesa i kupuju ga samo na proverenim mestima.

DIVJAČ je takodje opasna kad su paraziti u pitanju.Preporučujem da se pažljivo odnosite čak i prema mesu losa, cijem mesu pripisuju neverovatnu čistotu.Dakle, i to meso, kao svako drugo proveriti, pažljivo spremati i ne jesti s krvlju.

ŽIVINA.Sem parazita može da prenese i salmonelu.I opasna je sva živina: kokoške, guske, patke,prepelice…Ako volite da kupite kod seljaka pačje grudi i pečete dok unutra ne postane rose- u zoni ste rizika,upozorava Lebedev citaoce časopisa Argumenti i fakti. I posebno podvlači da su opasna i jaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com