Hrvatska se ujela za jezik: Okončan trgovinski rat

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je da je izmenilo Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima te je tako taksu za kontrolu usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima vratilo na 90 kuna.

Ta taksa je nedavno povećana za 22 puta što je izazvalo pravi trgovinski rat Hrvatske, s jedne strane, i Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, s druge strane. Neke države, poput Srbije, su na hrvatsko povećanje takse odreagovale kontra-merama pa je hrvatsko voće i povrće podvrgnuto rigoroznim kontrolama. Dužina trajanja tih kontroli uslovila je propadanje ogromne količine voća i povrća.

„Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu“, dodaje se u saopštenju hrvatskog ministarstva poljoprivrede.

Iz Zagreba su, ipak, poručili i da uskoro očekuju sastanak na temu korišćenja agro-hemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za upotrebu u Evropskoj uniji, a sve to kako bi se „poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima“.

Iz Sarajeva su pozdravili odluku Ministarstva poljoprivrede Hrvatske uz ocenu da je „pobedilo strpljenje i dijalog“, dok je iz Beograda poručeno da je ova odluka „u ekonomskom smislu jedina ispravna“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com