Italijanski farmeri tvrde : Putin oborio cenu pšenice

Ocenu  je kao udarnu prenela ruska državna televizija Rusija 1 : najveće udruženje italijanskih farmera Coldiretti na svom sajtu je objavilo da „svetske cene pšenice padaju vraćajući se na nivo od pre dva meseca, nakon zelenog svetla predsednika Putina da se okupirane luke koriste za izvoz i ukrajinskih useva“.

Ova ocena proizilazi iz analize podataka na nedeljnom zatvaranju Čikaškog odbora za trgovinu, gde je pšenica na fjučers tržištu kotirana po ceni od 10,4 dolara za bušel (27,2 kilograma), i sa smanjenjem cene od 10 odsto za tri dana vratila se na vrednosti s početka aprila.

Coldiretti skreće pažnju da svetska vanredna situacija pogadja Italiju, koja uvozom pokriva čak 64 odsto svojih potreba za pšenicom  za proizvodnju hleba i keksa i 53 odsto potreba za kukuruzom za ishranu stoke.

Tokom 2021.godine Italija je, prema podacima udruženja Coldiretti, kupila od Ukrajine 122 miliona kilograma meke pšenice za proizvodnju hleba i 785 kilograma kukuruza.

„Italija je prinudjena da uvozi poljoprivredne sirovine zbog  niske naknade koja se isplaćuje poljoprivrednicima, koji su morali da smanje nacionalnu proizvodnju kukuruza za skoro jednu trećinu u poslednjih 10 godina, tokom kojih je jedno od svakih 5 polja pšenice takodje nestalo, s gubitkom skoro pola miliona obradivih hektara“, rekao je predsednik udruženja Coldiretti Etore Prandini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com