Ko je Jevgenij Prigožin, Putinov kuvar

Jevgenij Prigožin (1961), ključna ličnost na spisku od 13 Rusa optuženih da su izveli rusko mešanje u američke predsedničke izbore, najpoznatiji je kao vlasnik dva elitna restorana u Sankt Peterburgu – Stara carinarnica i broda-restorana New Island.

Svoje goste voli da služi lično, a kako i ne bi: u njegov restoran je ruski predsednik Vladimir Putin 2001. godine izveo francuskog predsednika Žaka Širaka, 2002. godine američkog predsednika Džordža Buša, a 2003. godine je tu proslavio svoj rodjendan.

Prema Internet komentarima, usluga je u Prigožinovim restoranima vrhunski dobra i vrhunski skupa, pa je zato, prema navodima ruskih opozicionih medija, 2008. godine služio goste na predsedničkoj inauguraciji Dmitrija Medvedeva, sadašnjeg ruskog premijera.

Dve firme, koje je za mešanje u američke predsedničke izbore optužio specijalni tužilac Robert Miler, nesumnjivo su Prigožinovo vlasništvo: Concord Menadžment and Consalting i Concord catering. Prigožin ne hrani samo predsednike. Ove, a ruska opozicija tvrdi, i sa ovim firmama povezane firme dobile su višegodišnji ugovor o snabdevanju hranom moskovskih škola. Ruski opozicioni mediji se pozivaju na izvore partije Jabloko, predsedničkog kandidata Grigorija Javlinskog, prema kojima taj ugovor ističe 2019. godine, a vredan je 50 milijardi rubalja.

Uz pomoć kredita državne Vnješekonombank, Prigožin je i u Sankt Peterburgu otvorio fabriku Concord – kulinarska linija, ali je već sledeće godine morao da je zatvori, tvrde ruski mediji. Peterburški roditelji su organizovali ozbiljne demonstracije, nezadovoljni kvalitetom hrane koju je služio njihovoj deci.

Kratko vreme, Prigožin je imao ugovor o isporuci hrane ruskoj vojsci, ali od kad je ministar vojni postao Sergej Šojgu, vojska opet sama sebi kuva.

Prema opširnom izveštajima ruskih opozicionih medija, Prigožin je 2016. godine podneo dve tužbe sudu protiv ruskog Internet pretraživača Jandeks sa zahtevom da iz svog servisa izbriše podatke o njegovom devetogodišnjem boravku u zatvoru pre 30 godina (i zbog podsticanja maloletnih lica na prostituciju) kao i tekstove koji ga dovode u vezu s fabrikom Internet-trolova, koju on uporno negira.

Što se Internet aktivnosti s trolovima tiče, Agencija za Internet istraživanja, protiv koje je optužnicu podigao tužilac Miler, od 2012. godine je u fokusu ruske opozicije o čemu je lako mogao da se obavesti i specijalni američki tužilac.

Prema istraživanjima ruskih opozicionih medija, tu je Agenciju u Sankt Peterburgu osnovao penzionisani pukovnik Mihail Bistrov, ali mu je, prema istim izvorima, pomagalo više lica bliskih Prigožinu. Hakeri iz online grupe „Anonymous International“ navodno su 2014. godine otkrili da je Prigožinova firma Concord involvirana u finansiranje Agencije za Internet istraživanja, koja je najpre zapošljavala 400, pa onda 250 ljudi. Opozicioni mediji tvrde da je posao zaposlenih u ovoj Agenciji bio da sede za kompjuterom, pišu postove i komentare po socijalnim mrežama, slaveći rusku vlast i kritikujući opoziciju!

Decembra prošle godine Fejsbuk je objavio da je isključio naloge i stranice koje je otvorila Agencija za Internet istraživanja, optužujući je za pokušaj uticaja na američke izbore.

Sajt meduza.ru, pozivajući se na više izvora kritički nastrojenih prema ruskoj vlasti, navodi da je Jevgenij Prigožin generalni direktor Agencije za Internet istraživanja, a da je većina od ostalih 12 lica iz optužnice američkog specijalnog tužioca u toj Agenciji bila zaposlena, ali zanimljivo, 2013. i 2014. godine, a ne 2016. godine kad su američki predsedničku izbori održani. Većina njih su bili zaposleni kao prevodioci, a dobrom delu njih se stavlja na teret da su putovali u SAD pod izgovorom da prikupljaju informacije za Agenciju za Internet istraživanja.

Jevgenij Prigožin se čak optužuje da je preko Agencije za Internet istraživanja povezan s Federalnom agencijom Novosti, a ova s privatnom vojnom firmom Vagner, koja je mnogo pominjana poslednjih dana povodom pogibije ruskih dobrovoljaca u Siriji.

Sam Prigožin se već nalazi na zapadnom sankcionom spisku, a povodom optužbi američkog specijalnog tužioca je izjavio da veoma uvažava Amerikance, ali se ni malo ne uznemirava zbog njihovih optužbi jer „ako oni žele da vide djavola – neka vide“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com