Kako je pojeftinilo meso : Hvala svinji!

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, meso je u Srbiji u januaru u odnosu na decembar pojeftinilo za 0,2 odsto.

Prema izveštajima koje Republički zavod za statistiku redovno objavljuje o kretanju cena poljoprivrednih proizvoda za prvu nedelju tekućeg meseca, ovo minimalno smanjenje cene mesa ima se zahvaliti izvesnom padu cene svinjskog mesa i to u milionskom Beogradu.

Sudeći prema podacima o ceni svinjskog mesa za februar tek ćemo se prijatno iznenaditi kad budu objavljeni podaci o inflaciji za taj mesec.

Dakle, cena kilograma svinjskog mesa (vrat, krmenadle) u decembru se kretala od 595 dinara u Valjevu do 714,99 dinara u Vranju.

U januaru se ta cena kretala od 590 dinara u Zrenjaninu do 719,99 dinara u Vranju.

U februaru se cena kilograma svinjskog mesa kretala od 524,99 dinara u Smederevu i Kragujevcu do 720 dinara u Novom Pazaru.

U Beogradu se cena kilograma svinjskog mesa kretala od 689,99 dinara u decembru, preko 688,99 dinara u januaru do pada na čak 599,99 dinara u februaru, dakle za 89 dinara!

Sudeći prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kod ostalih vrsta mesa nije došlo do bitnijih promena nadole u ceni u januaru u odnosu na decembar.

Inače, sredinom januara ove godine, poslanik Narodne stranke i poljoprivredni proizvodjač Miroslav Aleksić oštro je kritikovao ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković zbog ukidanja carina na uvoz prasadi i svinja.

On je ocenio da će to omogućiti trgovcima da uvoze svinje u Srbiju na štetu naših seljaka.

Aleksić je rekao da vlast preko ledja seljaka održava socijalni mir uvozom jeftinog mesa iz inostranstva.

Republički zavod za statistiku je objavio da je broj svinja u Srbiji od 1.decembra 2021.godine do 1.decembra 2022.godine pao za 7 odsto na 2 666 983.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com