Državna duma danas o suspenziji ruskog učešća u Dogovoru o strateškom ofanziivnom oružju

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je Državnoj dumi Rusije predlog Zakona o suspenziji učešća Rusije u Dogovoru o strateškom ofanzivnom oružju, koji su 2010.godine potpisali tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i tadašnji predsednik SAD Barak Obama, a poslednji put produžen je do 5.februara 2026.godine.

Kako je izjavio spiker Državne dume Vjačeslav Volodin, a prenosi Komersant, zakon će biti na dnevnom redu ruskog parlamenta već danas, dakle po hitnom postupku.

Tokom obraćanja Federalnoj skupštini u utorak, ruski predsednik Putin je iznenada objavio suspenziju ruskog učešća u ovom Dogovoru.

Odluku je obrazložio odbijanje ruskih pozivanja na taj Dogovor od stane SAD i objavu NATO da je neophodno naneti Rusiji strateški poraz.

Popodne istog dana kad je Putin objavio ovu odluku, Ministarstvo inostranih poslova Rusije je precizirao da Rusije može da povuče svoju odluku ukoliko SAD preduzmu napore u „cilju opšte deeskalacije i stvaranja uslova za obnovu funkcionisanja dogovora u punom formatu“.

Dogovor o strateškom ofanzivnom naoružanju izmedju Rusije i SAD podrazumeva ograničenje broja nuklearnih bojevih glava svake od strana potpisnica na po 1550 komada, kao i broja balističkih raketa (medjukontinentalnih, na podmornicama i teškim bombarderima) na po 700 komada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com