Kanada šalje brodova da prevezu ukrajinsko žito

Melani Žoli, ministarka inostranih poslova Kanade, izjavila je da je ta zemlja spremna da stavi na raspolaganje brodove za prevoz ukrajinskog žita iz evropskih luka i njegovo dalje slanje u države kojima je potrebna.

„Svet mora da dobije to žito. Ukoliko se to ne desi, glad preti milionima ljudi“, rekla je ona za televiziju CTV, a povodom sastanka G7.

Ona je dodala da se prevozom ukrajinskog žita može pozabaviti još jedna velika zemlja – izvoznik žita, ali, kako primećuje ruski list Komersant, nije precizirala o kojim se evropskim lukama radi i kako će ukrajinsko žito do tih luka stići.

Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za poljopruvredu i hranu(FAO) , Ukrajina je 2021.godine izvezla 20 miliona tona pšenice.

Svoje potrebe za pšenicom prošle godine su uvozom iz Ukrajine 100 % pokrivala Sejšelska ostrva, 50 odsto Somalija, 47 odsto Eritreja…

Prema podacima FAO, 50 država je najmanje 30 odsto potreba za pšenicom obezbedjivalo uvozom iz Rusije (ukupan izvoz 32,9 miliona tona) i Ukrajine.

Američki predsednik Džo Bajden je prošle nedelje izjavio da je u Ukrajini blokirano 20 miliona tona pšenice, ministarka inostranih poslova Nemačke Analene Berbok je na upravo završenom samitu G7 izjavila da je blokirano 25 miliona tona ukrajinske pšenice i da svetu zbog toga preti glad.

Prema poslednjoj proceni Ministarstva poljoprivrede SAD, 2022.godine će zemlje proizvodjači pšenice na svetsko tržište izvesti 201,7 miliona tona ili 3,1 milion manje nego 2021.godine.

Prema toj proceni, Rusija će izvesti za 1 milion tona više nego prošle godine, a Ukrajina za milion tona manje.

Ruski predsednik Vladimir Putin, prošle nedelje je slavodobitno objavio da Rusija ove godine očekuje rod od 130 miliona svih žita, od čega 87 miliona tona pšenice što će, prema njegovim rečima, biti rekordan rod za svu istoriju.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je pšenica u Srbiji u jako dobrom stanju i već krajem sledećeg meseca, dakle krajem juna, kreće žetva.

On je rekao da se očekuje rod od 3,5 miliona tona pšenice, što je sa prelaznim zalihama skoro 4,5 miliona tona.

Nedimović je rekao da je Srbija 2021.godine potrošila 1,6 milion tona pšenice.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom jesenje setve u sezoni 2021/22 godina posejano je u Srbiji pšenicom 621 216 hektara ili 5,8 odsto više površina nego prošle godine, odnosno za 9,4 odsto površina više od proseka 2011-2020.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com