Koga briga za glad u Africi : Ukrajina će pustiti žito, ako dobije novo oružje

Ambasador Ukrajine u Turskoj Vasilij Bodnar izjavio je da je ta zemlja spremna da obnovi isporuke žita morskim putem ukoliko joj bude isporučeno odgovarajuće oružje.

„Hteo bih da izrazim zahvalnost Turskoj  za napore s tim u vezi [stvaranje bezbednog koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine morskim putem]. Istovremeno,hoću da podvučem da izmedju Ukrajine, Turske i Rusije zasad nema dogovora po tom pitanju.Za obnavljanje morskog prevoza potrebne su efikasnije garancije bezbednosti. Te garancije treba da budu obezbedjene isporukama Ukrajini odgovarajućeg oružja radi zaštite njenih obala od pretnji s mora i učešćem vojno – morskih snaga trećih zemalja radi zaštite odgovarajućeg dela akvatorija Crnog mora“, rekao je Bodnar, a prenosi CNN Turk.

Istovremeno je Komersant preneo izjavu „šefa vojno-gradjanske administracije Zaporoške oblasti“ Jevgenija Balickog da je u utorak iz oblasti Zaporožja pod kontrolom Rusije otpremljeno 11 vagona žita, a da će uskoro u pravcu Krima biti upućivane hiljade vagona sa žitom.

Kasnije je Balicki za televiziju Rusija 24 izjavio da se žito iz Zaporoške oblasti, koja je 80 odsto pod kontrolom Rusije, transportuje preko Krima i Turske do kupaca na Bliskom istoku.

„Mi šaljemo žito preko Ruske Federacije, glavni ugovori sklapaju se sa Turskom. Prve pošiljke već su pošle preko Krima u pravcu Bliskog istoka“, rekao je Balicki, kako je preneo Interfaks.

Ako  i ne teku baš regularno, setva i žetva se odvujaju u režimu koji ljudima dopušta da obavljaju svoje poslove na zemlji, rekao je Balicki.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da vojnim operacijama onemogućavaju izvoz ukrajinskog žita i čak ga krade u oblastima koje se stavila pod svoju kontrolu.

U sredu je na konferenciji za štampu u Turskoj ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov odbacio mogućnost da bi ruska vojska mogla da ima ikakve veze sa kradjom ukrajinskog žita .

„Vi sve vreme razbijate glavu o tome šta biste gde ukrali? I mislite da svi tako postupaju… Mi se bavimo ostvarenjem ciljeva koji su objavljeni javno – spasavanje istoka Ukrajine od pritiska neonacističkog režima“, odgovorio je Lavrov na pitanje ukrajinskog novinara, a preneo je TASS.

Rusija tvrdi da je problem izvoza  žita iz Ukrajine izmišljen.

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je pet puteva kojima bi to žito moglo da stigne do kupaca : preko ukrajinskih luka koje treba razminirati, preko Poljske, Dunavom preko Rumunije, preko luka u Azovskom i Crnom moru koje kontroliše Rusija i, što je najjednostavniji i najjeftiniji put, ocenio je ruski predsednik, preko Belorusije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com