Koliko će zapravo poskupeti kafa u Crnoj Gori

Cena kafe u Crnoj Gori neće biti povećana za 50, već za 14 odsto, saopštili su iz Ministarstva finansija.

U tom ministarstvu su rekli da je došlo do „određenih nerazumevanja u pogledu obračunavanja poreza na kafu“.

Novim zakonskim rešenjem, u Crnoj Gori se uvodi porez od jednog evra po kilogramu za sirovu kafu, 0,80 evra za prženu kafu, jednog evra za ljuspice i opne od kafe i 1,30 evra za ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe.

Zabuna je, kažu u Ministarstvu finansija, nastala zbog poreza od 2,5 evra na kilogram kafe u gotovom proizvodu. Taj porez neće biti naplaćivan na osnovne vrste kafe, već na zamene kafe, na preparate na bazi ekstrakata, esencije i koncentrate kafe, kao i na napitke i bezalkoholna pića koja sadrže kafu.

„Iznos poreza od 2,5 evra se ne odnosi ni na sirovu, ni na prženu kafu, te stoga, imajući u vidu iznos poreza na ove dve osnovne vrste kafe, uvođenje poreza ne može biti razlog za povećanje cene kafe za 50 odsto. Primera radi, ako je prosečna cijena kilograma pržene kafe u maloprodaji sedam evra, obračunavanjem poreza od jednog eura po kilogramu, nova cena bi iznosila osam eura, odnosno, došlo bi do povećanja cene ovog proizvoda od 14 odsto“, istakli su iz Ministarstva finansija, prenosi RTCG.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com