MOJA PIJACA Bit pazar (Skoplje): Ko još kupuje kolevku?

Utorak je, pazarni dan, popodne. Najpoznatija skopska pijaca Bit pazar vri. Lepo je, prolećno vreme, sa tezgi se preliva povrće i sunce.

Ako postoji nešto što (više) ne možete da nadjete, svratite na Bit pazar. U buticima Stare čaršije i na tezgama Bit pazara centralni dogadjaj je – svadba. I posle svadbe.

Ove tepsije koje su koristile naše prabake i bake, nalaze se svih veličina na svakom ćošku Bit pazara. A prodavac, koji preferira moderniji emajl ili teflon, pravi kiselo lice dok ja vučem dve tepsije osrednje veličine: „Ko TO još kupuje?“.

Dakle, ako ima nešto što (još) ne možete nigde da nadjete, pokušajte na Bit pazaru. Tamo je sve u ponudi: i ono što više ne koristi (gotovo) niko i ono što još ne koristi (gotovo) niko.

Zelenim delom Bit pazara dominira povrće. Pa u Makedoniji smo. Pasulj je za trećinu jeftiniji nego u Beogradu. Jedan evro trenutno vredi 61,495 denara, a prosečna plata u Makedoniji je u januaru iznosila 24.025 denara ili oko 390 evra.

Za mlevenu papriku dobijate garanciju o makedonskom originalu i kvalitetu.

Strumica i Bogdanci su očito dovoljna garancija porekla i kvaliteta.

Prodavci dreče da je danas tako jeftino kako nikad nije bilo, a neće ni biti. Kilogram kočanskog pirinča staje 60 denara. To vam je manje od evra, ili manje od 120 dinara. Kod nas je pakovanje od 900 grama u prodavnicama 199 dinara. Au!

Paradajz je oko 160 dinara.

Kilo jagnjećeg mesa je oko 600 dinara.

A ova dva momka su na ozbiljnom poslu skupljanja odbačenih kartona sa pijačnih tezgi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com