Veliko spremanje: Aerodrom „u narednih nekoliko meseci“ JP

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Zorana Mihajlović danas je rekla da će aerodrom „Ladjevci“ kod Kraljeva, postati mešovito civilno-vojni „u narednih nekoliko meseci“.

Vlada Srbije je, rekla je Mihajlovićeva u Čačku, već donela zaključak o tome, samo još Ministarstvo odbrane treba da donese neke odluke administrativne prirode.

Sa aerodroma će se obavljati i vojni i civilni saobraćaj.

Aerodromom će upravljati preduzeće Aerodromi Srbije, rekla je ministarka.

Prvo, arhiva vesti pokazuje da Mihajlovićeva nije prvi put upotreba floskulu „u narednih nekoliko meseci“ govoreći o aerodromu u Ladjevcima. Februara prošle godine je najavila da će sa Aerodroma Morava „za par meseci“ krenuti civilni saobraćaj, a onda je objavila da će „najkasnije do kraja prvog kvartala 2018. godine“ biti uspostavljeni prvi civilni letovi iz Kraljeva.

Koliko je poznato, nikakvih civilnih letova s Aerodroma Morava – nema.

Aerodrom ima svoju stranicu na Fejsbuku na kojoj uredno objavljuje uvodjenje novih letova na lokalnim aerodromima u regionu, naročito ako ih ti letovi povezuju s Istanbulom.

Navodno je turistička linija Ladjevaca s Istanbulom trebalo da odgovori na veliki interes turskih turista za odmor u Srbiji. A objavljivane su i vesti o milionima evra koje je u aerodrom Ladjevci trebalo da uloži turski investitor.

Ali, o turskim ili bilo kojim drugim investitorima ne može više biti ni reči. Aerodromom u Ladjevcima upravljaće državno preduzeće Aerodromi Srbije.

Jer, pitanje isplativosti pretvaranje nekoliko vojnih aerodroma u mešovite od početka se postavljalo, a koji bi investitor tek sad pristao na ograničenje koje je Vlada Srbije preuzela ugovorom o davanju u koncesiju Aerodroma „Nikola Tesla“ francuskoj kompaniji Vansi. Sem investitora države same.

„Da bi dao ponudu, Vansi je postavio uslove koje smo mi uneli u koncesioni akt. U tom ugovoru predvidjeno je da država, ukoliko razvija aerodrome u prečniku od 230 kilometara od Beograda, ne može da ih razvija preko milion putnika, a da pritom nema obavezu naknade prema koncesionaru”, rekao je u emisiji „Kontrasti“ Al džazire Zoran Ilić, pomoćnik ministarke Mihajlović.

Ove obaveze zadržavanja svih ostalih aerodroma na prometu do milion putnika, država Srbija mora da se pridržava sve dok Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu ne dogura do 12 miliona putnika godišnje, dodao je Ilić.

Ova preuzeta obaveza komično podseća na obavezu koja je u trenutku prodaje Duvanske industrije Niš preuzeta u pogledu vodjenja tačno odredjene akcizne politike, na ruku kupcu Filipu Morisu.

Ali Vlada Demokratske stranke koja je to obećanje dala ubrzo je pala, a kad se Demokratska stranka vratila na vlast njeni su predstavnici novinare uveravali da će im prvo biti da to obećanje ispune, ali ministar finansija je postala Diana Dragutinović, a ona nije imala sluha za nezakonite usmene dogovore…

Sadašnja vlada Srbije u nešto je povoljnijem položaju. Ona svako iznenadjenje može da predupredi nacionalizacijom i onih aerodroma kojima je dosad upravljala lokalna samouprava. Jer, nikad se ne zna, ko bi mogao da pobedi na nekim iznenadnim lokalnim izborima, i postavi pitanje zakonitosti ovakvog dogovora.

Pošto je ovaj dogovor sumnjiv sa stanovišta zakona slobodne konkurencije, francuski koncesionar ima interesa da se Srpska napredna stranka zadrži na vlasti bar dok Aerodrom „Nikola Tesla“ ne dogura do 12 miliona putnika. Taj aerodrom je prošle godine imao 5.343.420 putnika.

Paradoksalno, državi je u interesu da aktivira civilni saobraćaj ne samo na Aerodromu Morava jer bi tako lakše, prirodno takoreći, držala na uzdi Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu koji, što se broja putnika tiče, beleži zapaženu ekspanziju. Taj je aerodrom prošle godine u odnosu na 2016. godinu povećao broj putnika za 167,8% i ako bi još jednom ponovio taj rezultat eto ga milion…

Ali bez svakih subvencija, molim. Subvencije bi koncesionar, s pravom, mogao da smatra narušavanjem zakona slobodne konkurencije.

A ako bi država investirala u svoje, državne aerodrome?

One thought on “Veliko spremanje: Aerodrom „u narednih nekoliko meseci“ JP

  • 18. apr. 2018 at 17:55
    Permalink

    NAŠI NADRI NEIMARI?

    Nadri ministarko, završi sa niškim aerodromom “ Konstantin Veliki“, a sada krećeš na aerodrom u „Lađevcima“ kod Kraljeva. Sve uradi: autoputeva, vodni kanal Dunav-Morava-Vardar-Solun (uz pomoć Nikolića i Bačevića), čak, u rečima ste prevazišli i Maršala, svaka ti čast nitkove. Ostaje ti da sa Tomom i kinezima piješ vodu na Moravi. Problem je kada se nagneš da bi popila vodu, videće ti se uniutrašnji sklop, a kinezi to ne vole. Moj savet je da održiš aerodrom „Nikola Tesla“ i posustala Er Srbija, ako znaš da možeš, a ne znaš?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com