Nema mira medju malinama : Malinari demantuju ministra, ministar ćuti !

Dakle, opet : proizvodjači i otkupljivači-hladnjačari ne mogu se ni ove godine dogovoriti oko otkupne cene maline, država je pozvana da presudi.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Aleksandar Martinović se u petak, dva dana pred lokalne izbore u 89 gradova, opština i gradskih opština plus Beograd pohvalio da je tu stvar oposlio očas.

Malinari su ga isto tako, očas, demantovali.I za nedelju, izborni dan, najavili blokade.Lokalni izbori se održavaju i u opštini Arilje, koja se smatra centrom malinarstva u Srbiji.

Ministarstvo je saopštilo da je na sastanku u petak dogovoreno da početna otkupna cena malina bude 250 dinara po kilogramu,a da proizvodjači i hladnjačari dobit od izvoza maline dele u razmeru 60:40 odsto od prosečne izvozne cene ,a u korist proizvodjača.

Ministarstvo je saopštilo da će o ovom dogovoru biti potpisan sporazum.

Država će, navodi se takodje u saopštenju, nadzirati sprovodjenje ovog sporazuma i ,ukoliko bude potrebno, intervenisati u skladu sa Zakonom.

Oglasila su se dva udruženja malinara : Asocijacija udruženja proizvodjača maline (za agenciju Beta ) i Udruženje Vilamet (za LokalInfo).

Oni tvrde da proizvodjači,a ni svi hladnjačari nisu prihvatili ovo što Ministarstvo tvrdi da je dogovoreno.

Predstavnici proizvodjača malina tvrde da njima hladnjačari prete uvozom malina iz Ukrajine, a oni državi prete da će malinu prestati da proizvode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com