Pod pritiskom nestašica, Kina obnavlja uvoz svinjetine iz Kanade

Kanadski premijer Džastin Trido objavio je danas da je Kina obnovila uvoz svinjskog i junećeg mesa iz Kanade, prenosi AP.

Uvoz je obustavljen zbog zaoštravanja odnosa izmedju dve zemlje započetog hapšenjem Meng Wanzhou, finansijske direktorke kineske kompanije Huawei i nastavljeno hapšenjem dva i osudom trećeg Kanadjanina na smrt u Kini.

Ali Kina se suočava s velikim problemima na tržištu svinjskog mesa, koje se, kako je potvrdio i bivši kanadski ambasador u Pekingu, smatra pitanjem od nacionalnog značaja.

Bivši kanadski ambasador u Kini Gi Sent-Žak rekao je da je svinjska kuga zahvatila 32 kineske provincije, što znači gotovo celu Kinu, da je ta država već uništila 100 miliona svinja i da će joj trebati najmanje deset godina da se situacija normalizuje.

„Kinezi su potrošili sopstvene rezerve. Oni kupuju sve što mogu u Brazilu i Evropi, ali su posledice epidemije mnogo gore nego što se očekivalo”, rekao je on a prenosi AP.

Bivši kanadski ambasador u Kini tvrdi da je cena svinjskog mesa u Kini porasla za najmanje 70%, a u nekim delovima Kine i više.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com