Koliko kilometara autoputa, u stvari, ima Srbija?

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija sada ima više kilometara autoputeva od Rumunije i Bugarske, a da je stigla Hrvatsku.

Nema nikakve sumnje da se u Srbiji autoputevi grade više nego prethodnih nekoliko decenija, ali dok to s pravom ističu državni funkcioneri uočljivo izbegavaju da saopšte koliko tačno kilometara autoputa ima Srbija.

Manje-više jasna je činjenica da Srbija nije stigla Hrvatsku po kilometrima autoputeva, a naročito ako se broj kilometara autoputa uporedi s veličinom zemlje.

To potvrdjuje i analiza Fiskalnog saveta Republike Srbije objavljena početkom oktobra.

U toj analizi se navodi da će sa završetkom Koridora 10 i dela Koridora 11 ukupna dužina autoputeva u Srbiji dostići 900 kilometara.

To je, navodi Fiskalni savet, više nego u Bugarskoj (740km) i Sloveniji (783km), ali manje nego u Češkoj (1.240km), Hrvatskoj (1.310km) ili Madjarskoj (1.936km).

Medjutim, ako se ovi podaci koriguju s veličinom teritorije zemlje, zaostajanje Srbije još je veliko. Na svakih 1.000 km2 Srbija, po računici Fiskalnog saveta, ima 10 kilometara autoputa, što je 30% manje od Češke (15,7km), i čak 2-3 puta manje od Madjarske (20,8km), Hrvatske (23,2km) i Slovenije (38,6km).

I još jednom: U Srbiji se putevi poslednjih nekoliko godina grade više nego tokom poslednjih par decenija. Ali kad jednom zaostaneš, teško je to nadoknaditi.

I još nešto: Po broju kilometara autoputa daleko iza Srbije su Crna Gora i BiH, koji god kriterijum da iskoristiš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com