Porošenko zatvara fabriku slatkiša u Rusiji

Ruska konditorska industrija svoje kapacitete koristi samo 60 do 65 odsto i kadra je da u potpunosti proizvodnjom od ruskih sirovina zameni za uvoz zabranjene proizvode triju ukrajinskih firmi – Rošen, AVK i Konti, tvrdi za ruski list Izvestije Zoja Selina, direktor Livenske konditorske kompanije, neposrednog konkurenta firmi koju u ruskom gradu Lipecku ima ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Porošenkov ruski Rošen,koji je godišnje proizvodio oko 10 hiljada tona slatkiša objavio je da zbog smanjenog interesa ruskih trgovačkih lanaca i gradjana od 15. septembra na dve nedelje obustavlja proizvodnju. Krajem avgusta, navode ruski mediji, Porošenko je objavio da svoj ruski biznis prodaje. On je 2001. godine kupio rusku konditorsku firmu Likonf.

„Jedini nedostatak naših proizvoda je dizajn, nije tako sjajan kao inostrani. Ali i to se može rešiti“, rekla je Selina.

Pozivajući se na „Euromonitor International“ Izvestije navode da svaki Rus prosečno godišnje pojede 4,9 kilograma čokolade, a vrednost ruskog tržišta slatkiša je oko 700 milijardi rubalja (jedan evro trenutno vredi oko 49 rubalja).

Prosek potrošnje čokolade u Evropi je izmedju 8 i 10 kilograma po stanovniku.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com