Potrošnja junetine u svetu u oštrom padu

Potrošnja junećeg mesa tokom 2022.godine oštro je pala u svetu, pa čak i u državama koje junetinu tradicionalno imaju u svojoj kuhinji, kao što je Argentina, izvestila je agencija Bloomberg.U Argentini je 2007.godine potrošnja junetine iznosila 68,7 kilograma po stanovniku, danas je pala na 47,2 kilograma.

Potrošnja junetine pala je i u Brazilu, SAD, Velikoj Britaniji.

Šef Nacionalne asocijacije za meso Rusije Sergej Jušin kaže da proizvodnja junećeg mesa u svetu tokom poslednjih šest – sedam godina gotovo da nije rasla, odnosno rast je bio manji od 1 odsto dok su druge vrste mesa rasle po stopi od nekoliko procenata godišnje, sa izuzetkom svinjetine 2018.godine, a u vezi afričkom kugom u Kini.

„Tražnja i potrošnja mesa pre svega rastu u zemljama u razvoju, a njihovo stanovništvo iz ekonomskih razloga bira dostupnije vrste – brojlere i svinjetinu. Zato je udeo junetine u svetskoj potrošnji od 2000.godine pao sa 24 odsto na 20 odsto, dok je u isto vreme potrošnja pilećeg mesa rasla brzim tempom i sad to meso čini 35 odsto svetske potrošnje, a udeo svinjetine je pao sa 38 odsto na 33 odsto. Udeo jagnjetine ostao je stabilnih 12 odsto“, rekao je Jušin za specijalizovano izdanje Agroinvestor.

Visoka cena junetine posledica je sve skupljih resursa za njegovu proizvodnju, ogromnih razmera zemlje koju ona zahteva kao i ograničenih vodnih resursa.

Padu proizvodnje i potrošnje junećeg mesa doprinosi i njegova diskreditacija kao izazivača klimatskih promena.

Svetska potrošnja junetine iznosi 9 kilograma po stanovniku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com