Pšenica u Srbiji poskupela 8,53%, kukuruz 4,66 %

Pomeranje cena žita na svetskom tržištu izazvano izlaskom Rusije iz Istanbulskog sporazuma o izvozu poljoprivrednih preko crnomorskih luka, kao i početak otkupa domaće pšenice od strane Republičke direkcije za robne rezerve imali su za posledicu rast cena gotovo svih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Republička direkcija za robne rezerve objavila je poziv za otkup 200 000 tona domaće pšenice rod 2023. po ceni od 25 dinara za kilogram +PDV.

Kako se navodi u Nedeljnom izveštaju Produktne berze u Novom Sadu, pšenica je protekle nedelje bila dominantna kultura u trgovanju sa učešćem od 63 odsto od ukupnog nedeljnog prometa na berzi. Ponder cena joj je iznosila 24,75 dinara za kilogram sa PDVom što je bila za 8,53 odsto viša cena nego nedelju dana ranije.

Što se kukuruza tiče, ponderisana cena je iznosila 23,60 dinara za kilogram sa PDVom, što je za 4,66 odsto viša cena nego nedelju dana ranije.

Kako se navodi u Nedeljnom izveštaju Produktne berze u Novom Sadu, na strani ponude kukuruza je tokom čitave nedelje registrovana veća aktivnost, da bi se tražnja aktivirala krajem nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com