SAD : Do rata Ukrajina, najviše pšenice izvozila u Egipat, od rata u Evropsku uniju

U periodu jul 2016 – jun 2021.godine, Ukrajina je najviše pšenice izvezla u Egipat, Indoneziju, pa u Bangladeš, Filipine, Maroko, Tunis, Tajland, a najmanje u Evropsku uniju, navodi se u izveštaju Ministarstva poljoprivrede SAD za jul 2023.godine.

Od jula 2022.godine do aprila 2023.godine, Ukrajina je najviše pšenice izvezla u Evropsku uniju, zatim u Tursku, pa Bangladeš i Egipat, tvrdi to Ministarstvo pozivajući se na Trade Data Monitor LLC.

U izveštaju Ministarstva poljoprivrede SAD se navodi da je ukrajinski izvoz pšenice u poljoprivrednoj sezoni 2022/23 iznosio 16,8 miliona tona, od čega je 39 odsto isporučeno van crnomorskog koridora, pre svega preko istočne Evrope. Izvoz ukrajinske pšenice , navodi se dalje, dramatično je  pomeren sa Azije i Severne Afrike, koje su mu bile glavne destinacije do rata, na Evropu, po izbijanju rata. Glavni razlog je, tvrdi Ministarstvo poljoprivrede SAD, lakši transport i povećana tražnja izazvana sušom u nekim od članica EU.

Ministarstvo poljoprivrede SAD prognozira da će, zbog smanjenja zasejanih površina, rod pšenice u Ukrajini u sezoni 2023/24 biti samo 17, 5 miliona tona, što je najmanji rod za duže od decenije. Istovremeno će ukrajinski izvoz pasti na 10,5 miliona tona što je smanjenje od više od 40 odsto u odnosu na predratni prosek (2016/17 – 2020/21).

(Inače, ukrajinska poljoprivredna produkcija oslobodjena je, odlukom Evropske komisije, carina na uvoz u EU – sem što to dobro čini ukrajinskim izvoznicima, jeftinom ukrajinskom  hranom Evropska komisija koliko – toliko drži pod kontrolom inflaciju na teritoriji EU i prisiljava evropske poljoprivrednike da smanje svoje proizvodne troškove.

Zato je Evropska komisija ograničenim merama reagovala na proteste evropskih poljoprivrednika, a pet istočno – evropskih država je zapretilo da će same zabraniti uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta na svoju teritoriju ukoliko Evropska komisija dosadašnju zabranu ne produži).

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com