Putin : Besplatno žito Burkini Faso, Zimbabveu, Maliju, Eritreji…

Rusija će u naredna tri-četiri meseca bez naknade isporučiti po 25 000 do 50 000 tona žita Burkini Faso, Zimbabveu, Maliju, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici, Eritreji, a obezbediće i besplatnu dostavu tih proizvoda, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na drugom samitu Rusija-Afrika, koji je u četvrtak počeo u SanktPeterburgu.

On je smatrao za potrebno da afričke učesnike ovog samita informiše o značaju Rusije, s jedne, i Ukrajina s druge strane za svetsko tržište žita.

„Ukrajina je tokom protekle poljoprivredne godine proizvela 55 miliona tona žita. Izvoz je iznosio 47 miliona tona, od čega je 17 miliona tona bila pšenica. A Rusija je prošle godine proizvela 156 miliona tona žita, 60 miliona tona smo izvezli, od čega 48 miliona tona pšenice“, rekao je Putin.

On je rezimirao :udeo Rusije na svetskom tržištu pšenice je 20 odsto, a Ukrajine manje od 5 procenata.

„Znači baš Rusija daje suštinski doprinos globalnoj prehrambenoj sigurnosti i solidan je, odgovoran medjunarodni snabdevač poljoprivrednim proizvodima“, zaključio je ruski predsednik Vladimir Putin na drugom samitu Rusija – Afrika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com