Afrika : Zapad o uticaju dvostrukog morala Zapada na Afriku!

Gotovo glavna tema ovogodišnjeg samita Rusija-Afrika u zapadnim medijima je činjenica da je broj šefova afričkih država i vlada, koji su na samit u SanktPeterburg stigli,mnogo manji nego što je bio na prvom samitu Rusija-Afrika, pre pet godina u Sočiju.

Na samitu u Sočiju učestvovalo je 45 šefova afričkih država i vlada, gotovo sve su države bile predstavljene na najvišem nivou.

Na samit u SanktPeterburgu stiglo je 17 šefova država i vlada, svakog pojedinačno primiće ruski predsednik Vladimir Putin što u Sočiju nije bio slučaj.

Zapadni mediji priznaju, ipak, dve činjenice: da zastupljenost afričkih šefova država i vlada nije bila bolja ni na samitu SAD-Afrika i još važniju činjenicu da su na samit u SanktPeterburgu stigle delegacije gotovo svih afričkih država, njih 49 od ukupno 54 koliko ih ima i pored rusko-ukrajinskog rata i pritisaka koji su SAD i EU vršile na afričke države da ovaj samit bojkotuju.

Ruski mediji, kao Vzgljad, crno-humorno komentarišu slučaj predsednika Nigerije Mohameda Bazume, koji je, tvrdi se, pod pritiskom Francuske odustao od puta u Rusiju, pa sad, umesto da šeta SanktPeterburgom, leži u Nigeriji kao talac pobunjenika koji su preuzeli vlast.

Ali zanimljivo je kako se na Zapadu komentariše to što je nivo afričkih delegacija u SanktPeterburgu snižen, ali i to što je zastupljenost afričkih država ostala gotovo stopostotna.

Tako portal nemačkog javnog servisa piše da je niži nivo delegacija posledica ne samo činjenice da su samiti sa Afrikom svuda po svetu učestali, nego i činjenice da „većina afričkih država na Rusiju gleda kao na jednu od više opcija“ :

„Većina afričkih država na Rusiju gleda kao na jednu od više opcija, pored EU, SAD i, sve više, Kine. Tu se dodaju i zemlje Persijskog zaliva, Turske ili Katara“.

A to što je broj delegacija i dalje visok pokazuje da sve manje afričkih država dozvoljava da im se propisuje sa kim će poslovati.

„Demokratija je u mnogim afričkim državama u krizi i Zapad ima svoj udeo u tome. Zapadne vojne intervencije nisu u državama kao što je Avganistan ništa donele, nego su stanje još i pogoršale. U Libiji je s obaranjem Muamera el Gadafija ‘otvorena Pandorina kutija’ i započela destabilizacija velikih delova severne i zapadne Afrike“, citira tagesschau. de opširno mišljenje Hasana Khannenje, šefa HORN na Institutu za strateške studije u Keniji.

Taj sagovornik dalje ističe da je dvostruki moral Zapada proizveo „frustracije i neku vrstu traume, koji još traju i 30 godina posle okončanja hladnog rata“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com