SAD : Rusija u 2022/23 najveći svetski izvoznik pšenice

U poljoprivrednoj godini 2022/23, koja je upravo na izmaku, Rusija je bila ubedljivo najveći  izvoznik pšenice u svetu, a to će ostati i u poljoprivrednoj 2023/24.koja počinje, navodi Ministarstvo poljoprivrede SAD u svom redovnom mesečnom izveštaju.

Rod pšenice je u Rusiji, sa 92 miliona tona, bio rekordni, tako da su ukupno raspoložive količine iznosile 100 miliona tona.

Kako tokom cele godine nisu uvodjena izvozna ograničenja, a cena ruske pšenice je konkurentna, Rusija je tokom 2022/23, procenjuje se, izvezla 45,5 miliona tona pšenice.

Glavne destinacije ruskog izvoza pšenice su, navodi Ministarstvo poljoprivrede SAD, Bliski istok, Severna Afrika i Centralna Azija.

Za poljoprivrednu 2023/24 godinu, koja počinje, procenjuje se da će rod pšenice u Rusiji biti manji od ovogodišnjeg, i iznositi 85 miliona tona.

Ali velike rezerve će osigurati da raspoloživa količina pšenice u Rusiji ostane iznad  100 miliona tona, drugu godinu zaredom.

Pošto će tražnja na glavnim ruskim tržišta( Egipat, Iran, Alžir) ostati visoka, ruski izvoz pšenice će u poljoprivrednoj 2023/24 godini oboriti novi rekord sa 47,5 miliona tona, procenjuje Ministarstvo poljoprivrede SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com