Šansa za Evropu i Ameriku: Kina uvozi rekordne količine svinjetine

Kina u kojoj uvoz svinjskog mesa poslednjih godina ionako eksplodira (od 2014. do 2018. za 97,5%) u 2019. godini obara sve rekorde nastojeći da cenu svinjetine drži pod kontrolom u provincijama pogodjenim afričkom kugom.

Kako je objavila kineska carinska služba, za prvih pet meseci 2019. godine uvoz svih vrsta mesa u Kinu porastao je u odnosu na isti period prošle godine za 23 odsto na 2,2 miliona tona, a uvoz samo svinjetine se popeo na 658.235 tona. Samo u maju taj je uvoz u odnosu na isti mesec prošle godine bio veći za 63 odsto.

Organizacija UN za poljoprivredu i hranu (FAO) ostaje pri svojoj proceni da će ukupna proizvodnja mesa u svetu ove godine biti niža nego 2018. godine jer neznatan rast proizvodnje ostalih vrsta mesa neće moći da nadomesti znatan pad proizvodnje svinjskog mesa u Kini.

Za generalnog direktora FAO upravo je izabran dosadašnji zamenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu.

Prognozira se da će, zbog uništavanja oko 200 miliona svinja pogodjenih svinjskom kugom, proizvodnja svinjskog mesa u Kini biti smanjena sa prošlogodišnjih 54,969 miliona tona na 49,125 miliona tona u 2019. godini. Dok će uvoz svinjskog mesa, prognozira u svom majskom izveštaju FAO, porasti s prošlogodišnjih 1,924 miliona tona na ovogodišnjih 2,417 miliona tona.

FAO smatra da bi to mogla da bude jedinstvena prilika za evropsko i američko svinjogojstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com