Šećeru je odzvonilo: Milom ili silom

Nemački ministar zdravlja Jens Špan pozvao je prehrambenu industriju da dobrovoljno u svojim proizvodima smanji udeo sastojaka koji izazivaju gojaznost, inače će nemačka vlada razmisliti o uvodjenju strožijih pravila.

On je rekao da gojaznost predstavlja jednu od civilizacijskih bolesti sa najviše posledica.

„Mi računamo na dobrovoljne dogovore s industrijom. Oni moraju biti obavezujući i efikasni. Inače, zaštita javnog zdravlja će zahtevati obimne mere“, rekao je Špan za list Velt.

Nemačka ministarka za ishranu Julija Klokner ranije je najavila da će šećer i drugi zasladjivači biti zabranjeni u hrani za bebe, kao i da će se zahtevati smanjenje soli i masti.

Nemačka je, piše Velt, do 1993. godine imala porez na šećer. Tada je ukinut jer je protivrečio pravilima jedinstvenog EU-tržišta.

U medjuvremenu, u Francuskoj, Meksiku, Madjarskoj i Kataloniji kao i američkim državama Filadelfija, u San Francisko i Čikago uveden je porez na sadržaj šećera u proizvodu.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i Svetska zdravstvena organizacija zalažu se da se na namirnice bogate šećerom uvede porez od 20%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com