Bavarska bira, Nemačka se trese

Danas se održavaju sa zebnjom dugo očekivani izbori u jednoj od najbogatijih nemačkih pokrajina – Bavarskoj. Za koje se veruje da će odlučujuće uticati na stabilnost vlasti i na centralnom nivou. I na već ozbiljno uzdrmanu poziciju nemačke kancelarke Angele Merkel.

CSU je član vladajuće nemačke koalicije CSU/ CDU/SPD.

Kako su stvari izgledale dan pred izbore, večnu vladavinu Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u Bavarskoj i od najgorih scenarija, mogao bi da spase još samo permanentno i horsko zastrašivanje birača globalnim posledicama njihove odluke, koje su sprovodili mediji i istraživači biračkog raspoloženja.

Ankete su pred izbore pokazivale da će CSU u najboljem slučaju osvojiti izmedju 33 i 35% glasova (2013. godine 47,7%), izgubiti apsolutnu većinu, ali stati na čelo jedne pačvork koalicije.

U najgorem slučaju, CSU bi mogla da ode u opoziciju u društvu sa Alternativom za Nemačku (AfD), koja će prvi put ući u bavarski parlament sa očekivanih 10% podrške.

Katastrofalan pad prognozira se na ovim izborima i Socijaldemokratskoj partiji Nemačke (SPD), koalicionom partneru CSU na centralnom nivou – sa 20,6% ostvarenih 2013. godine na 10-12%.

Najveći napredak ankete predvidjaju Zelenima sa 8,6% 2013. godine na 19%.

Od ukupno 12.997.204 stanovnika, pravo glasa ima njih 9,5 miliona. Bira se – na dve liste – 180 poslanika.

Na izborima učestvuje 18 stranaka i 1.923 kandidata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com