Smešna strana sveta: Kako brati pečurke ili besposlen pop i jariće krsti

Rusi, koje razne državne institucije rado i često podučavaju o koje čemu – kako da piju a da se ne napiju, šta da za praznike jedu a da se ne prejedu, kako da kupuju cveće za 8. mart i slično – dobili su u subotu još jedan savet: kako da beru pečurke.

Kod tog je saveta jako čudna jedino institucija koja ga je objavila: Ministarstvo za vanredne situacije RF!!!

Dakle, Ministarstvo za vanredne situacije savetuje Rusima da se pre nego što izaberu pečurku uvere da nije opasna. Uz to ide i uputstvo kako se to može učiniti.

Kako prenosi RIA Novosti, gradjanima Rusije se savetuje da beru isključivo pečurke bez resica, da ne pipaju meke i vodenaste pečurke, i ne beru ni suviše mlade ni suviše stare.

Takodje se upozoravaju da pečurke veoma lako upijaju različita otrovna sredstva pa ih ne treba brati kraj puteva niti u blizini proizvodnih pogona.

Ministarstvo za vanredne situacije takodje upozorava gradjane da se pri skupljaju pečurki ne oslanjaju mnogo na narodske savete. Dakle, da li je pečurka otrovna ili nije ne može se zaključiti po njenom ukusu, ne pomaže u tome ni srebrna kašika…

Dalje se savetuje da pečurke ne jedu deca mladja od 12 godina, niti ljudi koji pate od bolesti organa za varenje. Najzad, upozorava se da pečurke spadaju u tešku hranu, pa se prejedanje ne savetuje nikom.

Čitaoci na sajtovima ruskih medija uglavnom su ovaj savet dočekali na nož.

„Bolje bi bilo da je Ministarstvo za vanredne situacije vodilo računa o stanju brana u Tulunumu (Irkutska oblast, koju su pogodile ogromne poplave), o stanju protivpožarne zaštite u “Zimskoj višnji (Kemerevo, gde je požar odneo više desetina života), nego što dele savete iz besplatnih novina. Gledajući kako Ministarstvo odbrane obnavlja poplavljena sela u Irkutskoj oblasti, ja sve češće mislim da ukidanjem Ministarstva za vanredne situacije, gde je više generala nego u oružanim snagama, ne bismo ništa izgubili“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com