Sporazum o žitu biće ipak produžen

Iako je ruski predsednik Vladimir Putin pretio da bi Istanbulski sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda preko ukrajinskih  crnomorskih luka mogao i  da ne bude produžen iz bar dva razloga, RIA Novosti saznaje da je konsenzus oko tog produženja blizu.

Kako izveštava ta Agencija, u Moskvi su danas počeli pregovori predstavnika Ministarstva inostranih poslova Rusije i predstavnika Ujedunjenih nacija Rebeke Grinspen, generalne sekretarke Konferencije UN o trgovini i razvoju i Martina Grifitsa, zamenika generalnog sekretara UN.

Važenja Istanbulskog sporazuma sklopljenog  22.jula na 120 dana ističe 19.novembra.

Prema informaciji ruske agencije Interfax, koja se poziva na Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, zaključno s 11.oktobrom iz ukrajinskih luka Odesa, Černomorsk i Južni izašlo je 316 brodova, a u njih ušlo 325 brodova, a izvezeno je 7 059 740 tona poljoprivrednih proizvoda.

Mada je sporazum podrazumevao i ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i veštačkog djubriva, Komersant tvrdi da Moskva nije uspela da izveze nijedan brod s poljoprivrednim proizvodima i veštačkim djubrivom.

Zbog toga, zbog činjenice da ukrajinski poljoprivredni proizvodi nisu stizali najsiromasnijim zemljama što je bila intencija sporazuma i jer nije još raščišćeno kojim putem je stigao eksploziv, kojim je oštećen Krimski most, ruski predsednik Vladimir Putin je najavljivao i mogućnost da sporazum ne bude produžen.

Koordinator  UN za ovaj sporazum Amir Mahmud Abdula za Politico je, medjutim, rekao da nema saznanja da bi sporazum mogao da ne bude produžen nego, naprotiv, očekuje njegovo proširenje.

„Sve što sam ja čuo svedoči o tome da sporazum ne samo da će biti produžen nego će biti i proširen“, rekao je Abdula.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com