Stejt department : Putin i Erdogan dovode svet u zabludu

Američki Stejt department je nazvao „diskusijom koja vodi u zabludu“ tvrdnju ruskog predsednika Vladimira Putina da je istanbulski sporazum o pšenici ispao prevara, jer je ukrajinsko žito, dosad izvezeno zahvaljujući tom sporazumu, otišlo na Zapad umesto u najsiromasnije zemlje, što je bio cilj sporazuma.

Ruskog predsednika je podržao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, a obojica su obećala da će taj problem razmotriti pri sledećem susretu u Samarkandu.

Šef Kancelarije za pitanja koordinacije sankcija u Stejt departmentu Džim O’Brajan rekao je da ukrajinsko žito, ma kuda da je upućeno, povećava obim ponude na globalnom tržištu.

„Jedan od pravaca kritike koju smo čuli u tome je da se hrana na globalnom tržištu ne upućuje u države kojima je najpotrebnija… Nezavisno od toga kuda se konkretno upućuje hrana, kuda se upućuje konkretna pošiljka pšenice, ona povećava obim globalne ponude i daje mogućnost drugim ljudima da kupuju drugu pšenicu. Tako da je to u izvesnom smislu diskusija koja vodi u zabludu“, rekao je O’Brajan na brifingu za novinare a prenosi TASS.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com