Svetsko fudbalsko prvenstvo: Džonson i princ Hari ne dolaze, fudbalere predvode kuvari

Sedam dana pre početka Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji u tu će zemlju stići grupa britanskih kuvara kako bi proverila bezbednost hrane koju će jesti engleski reprezentativci, piše londonski The Sun.

List se poziva na izvor u Asocijaciji britanskog fudbala koji tvrdi da će „svi prehrambeni proizvodi biti podrobno proveravani jer je važno da niko od igrača nema problema pred utakmicu“.

The Sun tvrdi da će britanska fudbalska reprezentacija deo proizvoda poneti od kuće: Jaffa Cakes, pečene semenke, paradajz sos, čokoladu, engleski senf i kesice čaja.

Za razliku od fudbalera, engleski princ Hari, koji je na čelu fudbalske organizacije Ujedinjenog kraljevstva, ministar inostranih poslova Boris Džonson i ostali članovi britanske vlade, bojkotovaće Svetsko fudbalsko prvenstvo koje se održava u Rusiji, odlučila je britanska premijerka Tereza Mej.

London optužuje Rusiju da stoji iza napada navodno bojnim gasom na bivšeg dvostrukog spijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer.

Danas je ministar za inostrane poslove Velike Britanije Boris Džonson podržao mišljenje laburističkog poslanika Jana Ostina u oceni da će ruski predsednik Vladimir Putin Svetsko prvenstvo 2018. godine iskoristiti na isti način na koji je Adolf Hitler iskoristio Olimpijadu 1936. godine.

„Vaš opis onoga što je se dogadjati u Moskvi na Svetskom prvenstvu, na svim mestima održavanja – da, ja mislim, poredjenja s 1936. godinom je ispravno. Izaziva mučninu perspektiva, razmišljati kako Putin iskorišćava Svetsko prvenstvo da bi se proslavio“, rekao je Džonson.

Zvanični govornik Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova oštro je reagovala na ovu izjavu Džonsona, ocenjujući da je ona „puna otrova, mržnje i zlobe, neprofesionalizma i time prostakluka“.

Ona je rekla da je strašno i pomisliti da je Džonson ministar inostranih poslova jedne nuklearne države.

„Sve slične paralele i poredjenja naše zemlje, koja je dala milione života u borbi s nacizmom, koja se borila s neprijateljem na svojoj tetitoriji, a zatim oslobadjajući Evropu, principijelno su neprihvatljive i nedostojne šefa diplomatske službe evropske države“, rekla je Zaharova.

Ona je ocenila da je „očevidan kurs britanskih političara ka potpunom bojkotu Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji“ i to „po cenu provokacija i uvreda, sukobljavanja država i naroda, podrivanja medjunarodnog mira i stabilnosti“.

”Da nije skupo, ne?“, zapitala se ona.

Oglasio se i ministar inostranih poslova Islanda Gudlaugur Tor Tordardson. Solidaran s Velikom Britanijom u aferi Skripalj, Island takodje razmišlja da njegovi državni službenici bojkotuju Svetsko prvenstvo u Rusiji.

„Možemo samo da saučestvujemo s islandskim državnim službenicima, a mogli su da navijaju za svoju reprezentaciju“, rekao je Mihail Degtarjev, predsednik Odbora za sport Državne dume.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com