TV-kuhinje porazno deluju na higijenu kuvanja?

U Nemačkoj se svake godine registruje više od 100.000 obolevanja izazvanih bakterijama, virusima i parazitima najverovatnije prenetim putem hrane, a u veoma raširenim televizijskim emisijama o kuvanju na svakih 50 sekundi počini se jedna higijenska greška iz grupe srednje teških.

Nemci potcenjuju uticaj higijene kuvanja na zdravlje: samo 17 odsto ocenjuje higijenu kuvanja u domaćinstvima kao zabrinjavajuću, a 47% ocenjuje kuhinjsku higijenu u ugostiteljstvu kao zabrinjavajuću.

Uticaj tv-kuvara na higijenske navike može biti veliki, ocenjuje Institut, i navodi da su njegovi istraživači na nemačkim televizijama od marta 2015. do marta 2016. godine izbrojali 60 različitih emisija o kuvanju, pre svega na javnim servisima.

Medju najčešće higijenske prekršaje u tv-kuvaricama, Institut navodi brisanje prljavih ruku o kuhinjsku krpu, izostanak temeljnog pranja daske izmedju dve upotrebe u toku jednog kuvanja, soljenje ili začinjavanje prstima, izostanak pranja ruku posle kijanja, kašljanja, brisanja nosa, dodira s kosom ili očima.

Institut navodi da temeljno pranje ruku, uključujući pranje izmedju prstiju i pod noktima, traje 20-30 sekundi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com