Dan D za Merkelovu i Šulca

Danas u Bonu kongres Socijaldemokratske partije odlučuje da li će njenom rukovodstvu biti dozvoljeno da stupi u koalicione pregovore sa CDU/CSU ili će im to biti zabranjeno.

Pred sobom će 45 partijskih funkcionera i 600 delegata imati 28 strana prethodnog dogovora do koga su Angela Merkel, šefica Hrišćansko-demokratske unije, Horst Zeehofer, šef Hrišćansko-socijalne unije i Martin Šulc, šef Socijaldemokratske partije sa saradnicima konačno došli prošlog petka.

Socijaldemokratama naklonjeni Cajt procenjuje da je propast nove crno-crvene koalicije na današnjem kongresu malo verovatna, ali nije sasvim nemoguća.

Sudeći po medijima i anketama javnog mnenja velika koalicija je po volji malo kome, ali su novi izbori još manje.

Protiv velike koalicije je kategorično organizacija Mladih socijaldemokrata na čelu s Kevinom Kinertom (28) koji smatra da mladi socijalisti imaju realnu šansu da protiv velike koalicije zadobiju većinu u kongresu.

Sudeći prema odjeku koji su imali u javnosti, partijski kongres će najviše zabaviti dva zahteva koja SDP nije uspeo da progura na onih 28 strana: radikalna promena sistema zdravstvenog osiguranja uvodjenjem jedinstvenog gradjanskog osiguranja i zabrana neosnovanog zaključivanja ugovora o radu na odredjeno vreme.

Socijaldemokrate su u pregovore s CDU/CSU ušli s tvrdnjom da u koaliciju neće nikako ići bez jedinstvenog zdravstvenog osiguranja koje se zasniva na tri principa: oni koji bolje zaradjuju više plaćaju, iste usluge svima i podjednak deo plaćaju poslodavac i zaposleni. Prihvaćeno im je samo ovo poslednje.

Što se pitanja migracija i izbeglica tiče, socijaldemokrate su učinile značajne ustupke bavarskoj Hrišćansko-socijalnoj uniji.

Po svemu sudeći, partijsko rukovodstvo će danas insistirati na uspehu koji je postiglo oko evropskih pitanja, a biće u igri i predlog da Martin Šulc bira: ili ministar ili šef partije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com