Udruženje proizvodjača mleka iz Banata danas kod ministarke?

Udruženje proizvodjača mleka iz Banata, kako su njegovi predstavnici izjavili za više medija, očekuje da ih danas primi ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Srbije Jelena Tanasković.

Na sajtu tog Ministarstva sastanak se ne pominje.

Proizvodjači mleka, i inače nezadovoljni položajem te poljoprivredne grane, dodatno su uznemireni obaveštenja pojedinih mlekara o smanjivanju otkupne cene mleka sa 70 dinara, u nekim slučajevima, i na 50 dinara.

I smatraju da država, ako može da odredi cenu goriva na pumpama, može da odredi i otkupnu cenu mleka, koja, po njihovoj proceni, ne može biti niža od 80 dinara po litru (68 evrocenti), a zbog visokih troškova posebno cene stočne hrane.

Poredjenja radi : u Nemačkoj su mlekare proizvodjačima mleka do novembra 2022.godine plaćale prosečno 61,6 evrocenti po kilogramu mleka.

Banatski mlekari od Ministarstva poljoprivrede takodje traže da premija za mleko bude povećana sa 10 na 20 dinara i da subvencija sa postojećih 25 000 dinara po muznom grlu bude povećana na 50 000.

Oni traže da država, koja je zabranila izvoz mleka iz Srbije, kvotama ograniči njegov uvoz, jer tvrde da je taj uvoz nekontrolisan, da se uvozi mleko koje ne ispunjava kriterijume EU, prodaje po jeftinijoj ceni i tako domaćim mlekarima ruši otkupna cena.

Naročito velike primedbe proizvodjača mleka upućene su na adresu Imleka, koga optužuju da ogromne količine mleka uvezene iz mlekara u Poljskoj i Madjarskoj prikazuje kao domaće i sa žigom Privredne komore Srbije „čuvarkuća“.

Profesor Zoran Rajić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu za RTS je rekao da je uvoz mleka od 2019.do 2022.godine porastao za 83 odsto.

On je rekao da je 2022.godine uvezeno mleka i mlečnih proizvoda u vrednosti od 117 miliona evra, a izvezeno u vrednosti od 100 miliona evra. Izvoz je smanjen za 32 odsto, rekao je profesor Rajić.

Predstavnici Udruženja proizvodjača mleka iz Banata najavili su da će od ministarke poljoprivrede tražiti i da se zakup zemljišta, koje im je dato po pravu prečeg zakupa, produži za 10 godina od dana isteka postojećeg ugovora, a da svaki novi ugovor o zakupu bude na 20 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com