Uvoz hrane u Rusiji pao za 7,5 odsto

Carinska služba Rusije objavila je prve efekte moratorijuma koji je ta država 7. avgusta uvela na uvoz voća, povrća, proizvoda od mleka i mesa iz SAD, Australije, Kanade, EU i Norveške.

U avgustu je uvoz u Rusku Federaciju prehrambenih proizvoda i sirovina za njihovu proizvodnju smanjen, mereno po vrednosti, za 7,5 odsto u odnosu na isti period proške godine, navodi ruski list Denjgi (Novac). Lideri ovog pada su mlečni proizvodi –uvezeno ih je za 57 odsto manje nego godinu dana ranije. Zatim sledi svinjetina s padom od 45 odsto, povrće s padom od 44 odsto i živinsko meso s padom od 39 odsto.

Jedina roba pod udarom sankcija čiji je uvoz, po vrednosti, porastao je govedina – u avgustu je uvezeno za 47 odsto više nego godinu dana ranije.

Carina nije objavila podatke o fizičkom obimu uvoza proizvoda koji su pod udarom sankcija, napominje list, i sledećom računicom dokazuje da nije zabranjenim proizvodima nadjena zamena, nego je uvoz poskupeo: ako je pod embargo potpalo 40 odsto od ukupnog obima uvoza hrane, pad vrednosti tog uvoza za samo 7,5 odsto ne govori toliko o tome da se zabranjenom uvozu našla zamena koliko o rastu cene uvoza zbog komplikovanja i poskupljenja logistike.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com