Kinezi (opet) dolaze, ali nikako da dođu

 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas se sastao sa predstavnicima kineskih kompanija „China Railway Construction Corporation“, „China National Electric Engineering CO“ i ZTE (Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation) u Tjenđinu, gde se održava „Godišnji sastanak novih šampiona“ u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

Kako je saopštila Vlada Srbije, kineske firme pokazuju „veliki interes za razvijanje poslova u Srbiji, pri čemu to više nisu samo kompanije koje rade infrastrukturne projekte“.

Aleksandar Vučić je podsetio na to da većinu puteva u Srbiji danas grade kineske kompanije, a na sutrašnjem sastanku sa premijerom Kine Li Kećijangom trebalo bi da ugovori izgradnju pruge Beograd – Budimpešta, na kojoj bi izvođač bila „China Railway Construction Corporation“.

„Postoji saglasnost o tome da gradimo brzu prugu od 300 kilometara na sat. Mi smo rekli da po ovom pitanju imamo dva ograničenja. Prvo je da nemamo vremena za čekanje i da izgradnja ne može da traje deset godina. Naša molba je da ona traje najviše tri godine, a kineska strana je obećala da će se pridržavati toga. Drugi problem jesu državne garancije“, rekao je Vučić i dodao da je traženo više različitih koncepata zajedničke izgradnje pruge Beograd – Priština, a to su privatno-javno partnerstvo, koncesije i drugi načini koji će obezbediti da se javni dug optereti što manje.

Delegacija Srbije u Tjenđinu je razgovarala sa kineskim privrednicima i o razvoju naše telekomunikacione mreže i mogućnostima saradnje sa Telekomom Srbije oko 4G mreže. Istovremeno, bilo je reči i o određenim energetskim projektima, industrijskoj zoni Stublenica kod Uba, kompleksu Termoelektrane Kolubara i njihovoj zainteresovanosti za investiranje u energetski sistem Srbije.

Ipak, najave o investicijama kineskih kompanija u privredu Srbije, čini se, stižu na svakih par meseci, ali ne i same investicije. Primera radi, pre tačno godinu dana, nakon posete predsednika Tomislava Nikolića Pekingu, najavljena je investicija od čak 1,5 milijardi evra kompanije „China Power“ u izgradnju termoelektrane u Srbiji, ali od termoelektrane ni traga, ni glasa, a kamoli temelja.

Da kineske kompanije, sem što uglavnom izvode radove za koje je kredite (ne investicije) dala njihova država, nisu preterano zainteresovane za naše tržište najbolje svedoči podatak da je kineski premijer prošlog proleća zaobišao Srbiju prilikom svoje evropske posete. Da ćemo biti centar kineskih investicija u ovom delu Evrope, izgleda, ipak je samo lep novinski naslov. U našim medijima.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com