Vino: 2015. u Srbiji nije bila loša

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu dr. Aleksandar Petrović izjavio je za Ekonomske Vesti da je 2015. godina bila dosta dobra za srpsko vinogradarstvo.

vino

„Nije bila loša, grožđe je bilo prilično zrelo. 2011. i 2012. su bile pretople, to su bila teška vina, alkoholna vina. Prošla godina je bila bolja u odnosu na 2013. i 2014, pogotovu u vezi kvaliteta. Bilo je i prošle godine oštećenja od kiše, naročito kod vranjskog i italijanskog rizlinga, oni nisu imali zadovoljavajući sadržaj šećera. Šardone sovinjoni su gotovo svuda u Srbiji bili dobri. Kada bih prošlu godinu ocenjivao na skali od 5 do 10 – ocenio bih je između 8,5 i 9“, rekao je Petrović.

Nemci su danas saopštili da bi 2015. godina, po kvalitetu vina, mogla da bude proglašena za godinu veka. Prema tvrdnjama nemačkih stručnjaka, Nemačka je profitirala od meteoroloških promena koje su se odigrale tokom poslednjih decenija.

Ipak, kod nas je situacija drugačija, tvrdi Petrović.

„Nemci su severno vinogorje i oni imaju problem sa gajenjem crnih sorti. E sada, ovo globalno otopljavanje je njima pomoglo da oni uspeju da proizvedu vrlo kvalitetna crvena vina. Kod nas je drugačija situacija, mi smo južnije vinogorje i mi imamo problem sa preranom zrelošću crnih sorti – grožđe dobije šećer, dobije kiselinu, ali semenka ne postigne odgovarajuću zrelost. Za nas to nije tako dobro. Možda je eventualno u Vojvodini situacija povoljnija, ali u južnoj i centralnoj Srbiji nije. Dolazi do dugih suša i onda je loza pod stresom“, zaključio je Petrović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com