Žito izmedju nevremena i crnomorskih luka na nišanu

Tržište žita pod protivrečnim je pritiscima s jedne strane, i ruskih i ukrajinskih crnomorskih luka na nišanu zaraćenih strana, a s druge strane, kiša koje odlažu žetvu pšenice i snižavaju njen kvalitet, a nalivaju zrno kukuruza u Evropi ili devastiraju kukuruzna polja u Kini.

Pošto je Ministarstvo odbrane Rusije, po izlasku Rusije iz Istanbulskog sporazuma o žitu, 19.jula saopštilo da vojnim ciljem mogu biti smatrani svi brodovi koji od 20.jula budu Crnim morem plovili ka ukrajinskim lukama, odnosno da može biti tražena kontrola njihovog tereta, Ministarstvo odbrane Ukrajine je saopštilo da će od 21.jula za vojne ciljeve biti smatrani svi brodovi koji budu plovili ka ruskim crnomorskim lukama.

Zatim je Ukrajina 4.avgusta za zonu ratne opasnosti proglasila akvatoriju ruskih luka Anapi, Novorosijsk, Geledzik, Tuapse, Soči i Tamani.

Analitičari ocenjuju da je uticaj ovih nesigurnosti u transportu žita Crnim morem zasad imao ograničen uticaj na njegovu cenu.

Na evropskoj terminskoj berzi Matif pšenica je, za isporuke u septembru, danas poskupela za 6 evra, pa je tonom trgovano po ceni od 241,25 evra.

Cena kukuruza ostala je na 230 evra za tonu.

Za poslednje dve nedelje, pšenica je pojeftinila za 23,50 evra, a kukuruz za 26,25 evra. Pre dve nedelje tonom pšenice trgovano je po ceni od 264,75 evra za tonu, a tonom kukuruza po ceni od 256,25 evra za tonu.

Pre tačno mesec dana, 7.jula, tonom pšenice je trgovano po ceni (232 evra) za 9,25 evra nižoj nego danas, a tonom kukuruza po ceni(226,25 evra) za 3,75 evra nižoj nego danas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com