Žito : Sporazum u interesu gladnog juga ili sitog zapada?

Rusija je danas izašla iz Istanbulskog sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda preko crnomorskih luka, a početkom jula je Evropska komisija do 15.septembra produžila ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine :uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta nije dozvoljen u Bugarsku, Madjarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku.

Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost pripretio je danas Moskvi “ ogromnim diplomatskim troškovima“ odbije li da produži sporazum o žitu.

On je rekao da odbijanjem da produži sporazum Rusija „odustaje od obezbedjivanja država globalnog juga, Afrike, Latinske Amerike i Azije neophodnom hranom po pristupačnim cenama“.

Moskva je sa svoje strane ponovila da se Istanbulski sporazum pretvorio u čisto komercijalni projekat, koji je izgubio svoju prvobitnu humanitarnu funkciju – sprečavanje gladi u državama koje se suočavaju s manjkom hrane, budući da je samo 3 odsto poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine izvezeno u prehrambeno najigrozenije zemlje.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com