Verujte ili ne, kako vam drago : Amerikanizovanim Nemcima prepisali špansku sijestu?

Ove letnje vrućinštine  su – za dugo.

Raditi se na dosadašnji način, neće moći čak ni u Nemačkoj.

Šef Nemačkog udruženja lekara u javnom zdravstvu Johanes Nisen predložio je da Nemačka uvede radni ritam juznoevropskih država, uključujući podnevnu sijestu, nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah nema ništa protiv ako se radnici i poslodavci tako dogovore, zamenica šefa Udruženja nemačkih fabričkih lekara Anet Val – Vahendorf, medjutim, ocenjuje da uvodjenje sijeste za sve ne bi bilo ni smisleno odnosno realistično, niti na ruku pogodjenima.

„Mi bismo pri vrućinama trebalo da se orijentišemo na radni stil južnoevropskih država. Rano ustajanje, produktivan jutarnji rad, a u podne sijesta je koncept koji bi trebalo da preuzmemo tokom letnjih meseci“ rekao je Johanes Nisen za Redaktionsnetzwerk  Deutschland, a prenosi Tagesschau.de

On upozorava da ljudi, pri velikim vrućinama, nisu sposobni za rad kao inače.

„Loše spavanje tokom noći u uslovima bez  hladjenja vodi i problemima s koncentracijom“ rekao je Nisen.

On insistira da se komplikovani poslovi obavljaju  rano ujutro, da bude dosta ventilatora i da se na radnom mestu nosi laka odeća, iako propisi to sada zabranjuju.

Anet Val – Vahendorf, medjutim, tvrdi da je stalno praćenje šteta koje izaziva vrućina i prilagodjavanje zaštitnih mera rezultatima tog praćenja, mnogo bolje rešenje, tim pre što nestašica stručne radne snage predstavlja snažno oružje u rukama zaposlenih.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com